Следва

Палестинката Nour е специален гост на No Orders x Playa Stories на 25 юли

Marionetten и Моцартовата "Вълшебна флейта" в RIU Pravets

Увлекателна симбиоза на уникални музикално-сценични постановки, иновативни жанрово разнообразни продукции и класическа музика...

Music преди 5 години

Имаме си едно любимо място на точно 70 километра от градската суматоха и претенциозност, за което във всеки един момент сме готови да загърбим шума на големия град, досущ както в края на XVIII век музикалният свят се отърсва от натруфения бароков стил, за да погледне към изчистената линия на древногръцкото изкуство и да сложи начало на Класицизма, а непринудената красота на природата да открие своя заслужен израз в музиката. Повече от специален повод "принуждава" и нас да се отърсим от ненужните проблеми и предмети на ежедневието и да се отправим към непринуденото спокойствие на малкия си Рай - RIU Pravets Resort.

Поемаме с отворени сетива, следейки линията на плавния преход от претруфения бароков стил към непретенциозното усещане на Класицизма. Аристокрацията иззема ролята на църквата като покровителка на музиката - ненужните мисли бавно напускат съзнанието ни, за да освободят място за предстоящите ни далеч по-красиви емоции. Строгите композиционни канони, съществуващи през Барока, отстъпват пред по-свободния музикален стил - план-графикът за работния ден заменяме с любимото разлюляно безвремие. Освобождаваме се от всичко излишно; оставяме само копринената слип рокля в цвят шампанско и високите сандали с каишки- зазвучава изискана и мелодична музика като по вкуса на същински благородник. Акомпанира ни само доброто настроение и вече сме там - малка нирвана.

Поводът за малкото пътешествие из музикалната история и пропътуването на тези 70 километра имат отредено специално място в културния и социалния ни календар - за четиринадесети пореден път очакваме едни специални четири дни в средата на лятото, в които да отпразнуваме творчеството на един от великите гении на музикалния Класицизъм, определян като "лошото момче" сред композиторите - Волфганг Амадеус Моцарт.

За четиринадесета поредна година дефинираме периода от 12-ти до 15-ти юли с благозвучното "Моцартови празници" и се оставяме на уникалните музикално-сценични постановки, иновативните жанрово разнообразни продукции, показващи българските постижения в различните видове изкуства в оригинална симбиоза с класическата музика. Организаторите на Международния музикален фестивал посвещават тазгодишното издание на напусналата ни неотдавна велика оперна певица Христина Ангелакова, дългогодишен артистичен директор и незабравим сърцат вдъхновител на „Моцартовите празници“.

Опера и балет с кукли, нетрадиционно представяне на класиката – запазена марка на фестивала, програми за деца и възрастни, музика, танци и поезия с участието на утвърдени имена от световните музикални сцени, театрален афиш, млади таланти и още много приятни преживявания за многобройните почитатели на фестивала, предстоят в "Моцартовите дни" през месец юли в Правец. Марионетката (новият оперен герой) се поставя в центъра на вниманието като избор на организаторите за символ-емблема на четиринадесетото издание на фестивала по повод първото гостуване на Марионетната опера на Линдау, Германия. Гостите биват посрещнати от доказалите се български таланти на Държавна опера-Стара Загора, придружен още от Държавен куклен театър-Стара Загора и Академичен цирк „Балкански“.


 Марионетна опера Линдау, Германия

Събитията в рамките на фестивала проследяваме на три сцени - тази на езерото пред RIU Pravets Resort, сцената в бална зала "Тера", също част от райския кът и залата в читалище "Заря 1895" пред сградата на Община Правец. За възможността да се състои четиринадесетото издание на фестивала благодарим на основния спонсоп "Тера тур сървиз", а тазгодишната програма по традиция се посвещава освен на своя патрон, а и на забележителните годишнини, които отбелязваме през 2018-та, сред които 160 години от рождението на Джакомо Пучини, 200 години от рождението на Шарл Гуно, както и 100 години от рождението на Ленард Бърнстейн и 120 години от рождението на Джордж Гершуин.


 "Турандот"


 "Турандот" Драгана Радакович


ММФ „Моцартови празници” в Правец ще бъде официално открит на 12 юли, от
20.00 часа със спектакъла на операта „Вълшебната флейта“– постановка на Марионетната опера на Линдау, Германия.

Международен музикален фестивал
„Моцартови празници“ – Правец 2018
12-15 юли 2018
В памет на Христина Ангелакова

Под патронажа на Министъра на културата г-н Боил Банов
Посвещава се на
160 години от рождението на Джакомо Пучини
200 години от рождението на Шарл Гуно
100 години от рождението на Ленард Бърнстейн
120 години от рождението на Джордж Гершуин

Програма
12.07. – четвъртък
19.00 – площада пред Община Правец
В ДУХА НА В. А. МОЦАРТ концерт на площада
Духов оркестър - Велико Търново
Диригент Владимир Бошнаков

Официално откриване
20:00 – сцена Читалище "Заря 1895"
За първи път в България гостува
Марионетна опера – Линдау, Германия
В. А. Моцарт - "ВЪЛШЕБНАТА ФЛЕЙТА" опера в две действия
Режисура и драматургия Ралф Хехелман
Кукли Бернхард Лайсмюлер
Кукли глави Себастиан Деммел
Костюми Бернхард Лайсмюлер
Сценография Бетина Хумич

13.07. – петък
15:00 – Читалище "Заря 1895"
Марионетна опера – Линдау, Германия
В. А. Моцарт - "ВЪЛШЕБНАТА ФЛЕЙТА" опера в две действия
Режисура и драматургия Ралф Хехелман


www.riupravets.bg

За резервации: Тel: 02/902 41 03; Е-mail: [email protected]

More Music