Marionetten и Моцартовата

Marionetten и Моцартовата "Вълшебна флейта" в RIU Pravets

Увлекателна симбиоза на уникални музикално-сценични постановки, иновативни жанрово разнообразни продукции и класическа музика...

Имаме си едно любимо място на точно 70 километра от градската суматоха и претенциозност, за което във всеки един момент сме готови да загърбим шума на големия град, досущ както в края на XVIII век музикалният свят се отърсва от натруфения бароков стил, за да погледне към изчистената линия на древногръцкото изкуство и да сложи начало на Класицизма, а непринудената красота на природата да открие своя заслужен израз в музиката. Повече от специален повод "принуждава" и нас да се отърсим от ненужните проблеми и предмети на ежедневието и да се отправим към непринуденото спокойствие на малкия си Рай - RIU Pravets Resort.

Поемаме с отворени сетива, следейки линията на плавния преход от претруфения бароков стил към непретенциозното усещане на Класицизма. Аристокрацията иззема ролята на църквата като покровителка на музиката - ненужните мисли бавно напускат съзнанието ни, за да освободят място за предстоящите ни далеч по-красиви емоции. Строгите композиционни канони, съществуващи през Барока, отстъпват пред по-свободния музикален стил - план-графикът за работния ден заменяме с любимото разлюляно безвремие. Освобождаваме се от всичко излишно; оставяме само копринената слип рокля в цвят шампанско и високите сандали с каишки- зазвучава изискана и мелодична музика като по вкуса на същински благородник. Акомпанира ни само доброто настроение и вече сме там - малка нирвана.

Поводът за малкото пътешествие из музикалната история и пропътуването на тези 70 километра имат отредено специално място в културния и социалния ни календар - за четиринадесети пореден път очакваме едни специални четири дни в средата на лятото, в които да отпразнуваме творчеството на един от великите гении на музикалния Класицизъм, определян като "лошото момче" сред композиторите - Волфганг Амадеус Моцарт.

За четиринадесета поредна година дефинираме периода от 12-ти до 15-ти юли с благозвучното "Моцартови празници" и се оставяме на уникалните музикално-сценични постановки, иновативните жанрово разнообразни продукции, показващи българските постижения в различните видове изкуства в оригинална симбиоза с класическата музика. Организаторите на Международния музикален фестивал посвещават тазгодишното издание на напусналата ни неотдавна велика оперна певица Христина Ангелакова, дългогодишен артистичен директор и незабравим сърцат вдъхновител на „Моцартовите празници“.

Опера и балет с кукли, нетрадиционно представяне на класиката – запазена марка на фестивала, програми за деца и възрастни, музика, танци и поезия с участието на утвърдени имена от световните музикални сцени, театрален афиш, млади таланти и още много приятни преживявания за многобройните почитатели на фестивала, предстоят в "Моцартовите дни" през месец юли в Правец. Марионетката (новият оперен герой) се поставя в центъра на вниманието като избор на организаторите за символ-емблема на четиринадесетото издание на фестивала по повод първото гостуване на Марионетната опера на Линдау, Германия. Гостите биват посрещнати от доказалите се български таланти на Държавна опера-Стара Загора, придружен още от Държавен куклен театър-Стара Загора и Академичен цирк „Балкански“.


 Марионетна опера Линдау, Германия

Събитията в рамките на фестивала проследяваме на три сцени - тази на езерото пред RIU Pravets Resort, сцената в бална зала "Тера", също част от райския кът и залата в читалище "Заря 1895" пред сградата на Община Правец. За възможността да се състои четиринадесетото издание на фестивала благодарим на основния спонсоп "Тера тур сървиз", а тазгодишната програма по традиция се посвещава освен на своя патрон, а и на забележителните годишнини, които отбелязваме през 2018-та, сред които 160 години от рождението на Джакомо Пучини, 200 години от рождението на Шарл Гуно, както и 100 години от рождението на Ленард Бърнстейн и 120 години от рождението на Джордж Гершуин.


 "Турандот"


 "Турандот" Драгана Радакович


ММФ „Моцартови празници” в Правец ще бъде официално открит на 12 юли, от

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.