Следва

Ново издание на „Латерна магика” от Ингмар Бергман

Movie Test Drive: Новото от HBO "Отворени рани"

Ейми Адъмс с поредна брилянтната роля в психологически трилър...

Movies & TV преди 5 години

„Отворени рани“ е новият лимитиран НВО минисериал, адаптация по едноименния роман на Джилиан Флин (автор на хитовия роман и режисиран от Дейвид Финчър филм „Не казвай Сбогом“), който ще задържи вниманието ви през следващите 8 седмици с изкусната си кинематография, плътен сюжет и впечатляваща актьорска игра.



Ейми Адамс, чийто талант в психологическите трилъри познаваме от брилянтната й роля в режисираната от Том Форд драма „Хищници в Нощта“ (2016), е в главната роля на Камил Прийкър – криминален репортер, която се завръща в родното си градче Уинд Гап, Мисури, за да отрази убийството на невръстно момиче и изчезването на друго. Докато се опитва да сглоби психологическия пъзел на собственото си минало, където, някъде между смъртта на сестра й и изкривения параван на престорено благоприличие в града на детството й, се крие причината за дълбока емоционална травма, Камил започва да намира все повече прилики между себе си и младите жертви.



Докато се лута из лабиринтите на страха и омразата към себе си под режисурата на Жан- Марк Вале („Големи Малки Лъжи“), Адамс е на стриктна диета от мини бутилки водка, себеотрицание и класически рок. Готическият стил и американската южняшка атмосфера, отличителен белег на хитовите HBO-продукции като „Истински Детектив“, са силно определящи за настроението на „Отворени рани“ – стилът на минисериала е тъмен като нощта и е също толкова лесно да се изгубиш в мрака и лабиринтите на душите на персонажите му.

Сетивните измерения на спомените са ефимерни и фундаментални – темата за паметта, заключена в пространството, е водеща в „Отворени рани“. Мемориалът на едно от убитите момичета, около които се заплита действието на сериала, е украсен с лилави панделки, въпреки че любимият й цвят е бил черно - „Черното ни се стори твърде мрачно“, обяснява на Камил една от местните жителки в родното й място. Уинд Гап е градче, пропито от забулено трагично минало, напомнящо на града Дери от класическия хорър на Стивън Кинг „То“ – място, което само по себе си се е превърнало в зло, и носи страдание, отгледано и прикрито под маска от учтиви усмивки. Градче, което сякаш духовно е прогнило от усилието да отрече трагедията на случващото се, да запази „благоприличие“ в лицето на неизлечимо болното.



Персонажът на Адора Крелин, майката на Камил, блестящо одухотворен от Патриция Кларксън, е прототип на болната амбиция да се укрие и зарови нещастието, сякаш страданието е срамно, а състраданието - неприлично.

Премиерата на „Отворени рани“ у нас е на 9-ти юли, понеделник, днес. Stay tuned!
 

More Movies & TV