Следва

Кои са най-четените 10 на издателство Ciela?

Ново издание на „Латерна магика” от Ингмар Бергман

Излезе от печат ново издание на „Латерна магика” – прозорец към съзнанието на един от най-великите филмови стилисти на нашето време – Ингмар Бергман...

Books преди 5 години

„Неуспехът има свой особен привкус, горчиво пикантен, препятствията събуждат агресивност, стимулират гаснещите творчески сили. Привлекателна е идеята да се превземе Еверест откъм северозападната страна. И преди да замлъкна завинаги по биологични причини, аз искам да ми се противоречи, да будя съмнения – и не само в мен самия, това и бездруго ми е всекидневие. Искам да съм личност, предизвикваща раздразнение – човек, когото не можеш да поставиш в рамките на привичното.”

Написана със завладяваща чувствителност, „Латерна магика” (превод: Васа Ганчева, 400 стр.) проследява живота на режисьора от детските години в шведската провинция, през работата му в театъра, до триумфите в киното, както и бурните му романтични истории с пет съпруги и няколко любовници. Бергман си спомня свои преживявания и състояния чрез поредица от дълбоко лични ретроспекции, документиращи някои от най-важните моменти в историята на киното на XX век, както и личните обсесии на твореца, въвлечен в тях.

Ингмар Бергман е шведски театрален и филмов режисьор, сценарист и продуцент, определян като един от гениите на снимачната площадка. Придобива световна слава с кинотворби като „Седмият печат”, „Есенна соната”, „Персона”, „Шепот и викове”, „Сцени от един семеен живот”. Сред актьорите, с които работи, се открояват Лив Улман, Биби Андершон, Гунар Бьорнстад, Ерланд Йозефсон. По думите на друг корифей в киното, Уди Алън, „при всичките си странности, религиозни и философски мании, Бергман е роден разказвач на истории, който е забавен дори когато си е наумил да драматизира идеите на Ницше или Киркегор.”
Повод за новото издание на „Латерна магика”, тази удивително визуална автобиография, открехваща завесата към „чудото Бергман”, е 100-годишнината от рождението на режисьора.

More Books