Следва

„Възвишение“ на първо място в HBO GO

Movie Test Drive: Remake на класиката „Опасно Привличане“

Култовата класика от 1988-ма „Опасно привличане“ с Уинона Райдър е черна гимназиална сатира, превърнала се в култов филм чрез критиката си към баналността и жестокостта на съвременната култура.

Movies & TV преди 5 години



Тази година хитовата черна комедия е преродена под формата на сериал със същото име, излъчван от НВО единствено в Европа, тъй като противоречивата тематика на сериите е сметната за неподходяща за премиера в Америка.

Сюжетът на „Опасно привличане“ се завърта около темите за социалната йерархия на гимназиалния живот, повърхностната култура, захранвана от погледа към идентичността като етикет, и търсенето на ценностна система, която да издържи на наложените от обществото еталони за поведение и принадлежност. Действието в оригиналния филм се заплита около трите най- популярни момичета в училище, които споделят еднакъв моден вкус и първо име – Хедър. Най- новият член на групата им, Вероника, е умно момиче, което се различава от тях c осезаемото си чувство за самостоятелност и силна емпатия, липсваща у трите оглавяващи гимназиалния живот момичета. Когато Вероника се запознава и започва връзка с Джей Ди, новото момче в гимназията, което е нетипичен мизантроп, дълбоко погнусен от култивираните училищни еталони, двамата решават да убият най- популярната Хедър, с което Вероника започва лутането си в търсене на своята идентичност и човешка същност.



„Опасно привличане“ от 1988-ма спада към категорията на култовите филми, характеризирани от Умберто Еко като филми, в които символичните ценности могат да бъдат извадени от конкретния контекст без да изгубят своята релевантност. Погледът към баналността на една жестока масова култура е наличен и в сериала, правещ паралел между това, което е считано за табу през 1988-ма, и табутата днес и считащ радикалната политическа коректност и технологична прогресивност за съвременните потисници на свободната воля.



Новите Хедъри са на върха на социалната йерархия, защото са различни – групата им се състои от чернокожа лесбиика и хомосексуалист, парадиращи със сексуалността си, оглавявани от Хедър Чандлър – звезда в социалната мрежа и с бранд, разчитащ на наднорменото й тегло. Новите популярни деца и социални репресори са представители на различни маргинализирани общности, „борци за социалното равенство“, радикално политически коректни и използващи тази политическа коректност, за да управляват гимназиалното си царство.



Темата за идентичността и безусловната нужда да я дефинираш още преди да навлезеш в света на възрастните е водеща в римейка на „Опасно привличане“ – на входа на гимназия Уестербърг стои табела с „вдъхновяващ“ цитат от Клоуи Кардашиан: „Просто бъди себе си. Бъди какъвто искаш да бъдеш“. Една от първите сцени на пилотния епизод ни представя Вероника в разговор с училищния консултант, който я пита дали по някаква случайност е хермафродит, тъй като това би помогнало с кандидатурата й за колеж. Сериалът ни представя 2018-та като време, в което се набляга дотолкова на свободата да „бъдеш себе си“, че всеки провален опит да се определиш, те прави публично линчуван и социално ненужен. Така действието цялостно се стреми към извода, че социалната репресия не е изчезнала, а е просто заменена с политическа коректност.



„Опасно привличане“ (2018)
третира склонността на поколението Z към радикална прогресивност и технологична свръх свързаност като не просто смешни, но и като основни причини за проблемите, които поразяват връстниците им. Разбира се, има основания да се разглежда и обсъжда темата за днешните тийнейджъри като подложени на огромно напрежение да се дефинират като идентичност от рано, а гимназиалният живот като подготовка за света на възрастните. Въпреки че всичко това в сериала е представено като комично и леко, в кръга на шегата, истинските проблеми, от които произлиза насмешката, са прекалено далече от своите решения, за да можем да си позволим да ги погледнем единствено с цинична лекомисленост. „Опасно привличане“ обрисува идентичностите като значки, индикиращи социалната прогресивност на гимназистите, и на мен ми се струва, че забравя позитивната страна на факта, че сме прогресирали социално до степен, в която децата се чувстват свободни да изразят себе си. За мен, римейкът на „Опасно привлишане“ задава интересни паралели между табутата през 1988-ма и табутата днес, но цинизмът, с който подхожда към тематиката си, пропуска да отбележи факта, че дискриминацията през 2018-та все още е факт, а маргинализираните общности, особено в гимназиалния живот, са далече от потисници на върха на социалната пирамида. Така сериалът представлява един оксиморонен хибрид - утопична дистопия. Утопична е заради смелата репрезентация на социалната прогресивност като спечелила битката с отхранваната с години дискриминация, и дистопия, заради проявата на тази прогресивност като тренд, вместо като изначална вътрешна нагласа, и респективно като куха, банална... дискриминация. В крайна сметка, „Опасно привличане“ е това, което е в очите на зрителите си, затова оставям крайната оценка на вас.


Първите два епизода вече може да гледате на HBO GO. 


 

More from View Sofia

Hey, baby, let's talk about... Squid Game, най-гледаният сериал в Netflix някога!

Movies & TV преди 2 години

Ако сте били в социалните медии през последните дни (ок, с изключение на вчера, когато всичко за няколко часа се срина),няма как да не сте подочули за новия сериал на Netflix, Squid Game, тотална сензация от ден първи

Номинациите за Emmy 2022: 25 за "Наследници", 14 за Squid Game, 7 за Better Call Saul и всички останали

Movies & TV преди 1 година

Кажете каквото искате за наградите Еми, но няма друго шоу, където номинациите да варират от Зендая до Стенли Тучи, Дженифър Кулидж до Барак Обама, Чадуик Боузман до Адел. Тазгодишната церемония е на 12 септември, а пълният списък с с номинациите за 2022 г. и разбивка на участниците във всички основни категории са надолу >>>

More Movies & TV