Жените са от Венера, но отиват на Марс

Жените са от Венера, но отиват на Марс

 "От Космоса не се виждат граници"...

 

 

На какво сме способни? Вечният въпрос. Той се е развивал с културата и технологията ни милиони години и днес остава есенциален за вечната, устойчива мечта на човечеството – да покорим Космоса. В гръцката митология Космос представлява частица от хаоса, овладяна от човека, който влага ред в нея. Така Космос става синоним на ред, противопоставен на хаоса. Днес пътуването в Космоса е факт, а НАСА е представителството на тази вечна мечта да вложим ред в необятното.

НАСА предвижда, че първото пътуване до Марс ще е възможно в следващите 15 години, и за разлика от мисиите ни до Луната, има много силна вероятност първите четирима човека стъпили на Червената планета да бъдат жени. Средната температура на Марс е 81 градуса под нулата, а учените твърдят, че в близките 15 години ще имаме възможност да я посетим и дори да живеем там.

През 2013-та осем човека са избрани за най-новия клас астронавти и НАСА обявява, че сред тях ще бъдат и тези, подбрани за встъпителната мисия до Марс. За разлика от досегашните мисии на космическата агенция до Луната, за първи път 50% от тях са жени – Никол Анапу Ман, Ан Маклейн, Джесика Майър и Кристина Хамок Коч са дамите, които може би ще получат двупосочен билет до Червената планета, за да представляват бъдещето на НАСА и да променят лицето на космическата индустрия.

През 2014-та, Русия изпраща четвъртата си жена астронавт в Космоса, Елена Серова. С връщането си, Серова се оплаква от абсурдния медиен интерес към това как е мила косата си в Интернационалната Космическа Станция, въпроси, които не са задавани на колегите й мъже.

Подборът на класа космонавти от 2013-та е огромна стъпка за жените в Космоса. Въпреки че жените космонавти са факт още от 1963-та, никога не е съставян клас на НАСА, където броят на жените и мъжете е равен. Това индикира не само административен прогрес и търсене на все повече разнообразние, но и прогресия на жените в науката, професионална сфера, често асоциирана с доминация на мъжете.

В следващите 15 години, астронавтите ще развиват уменията си както на Земята, така и в Космоса – възможно е да се изстреля капсулата на мисия Марс до по- близък астероид до Луната като тренировка. Веднъж започнала, истинската мисия ще протече по следния начин: Четиримата избрани ще прекарат две до три седмици в малка капсула, изстреляна от Земята, след което ще се прикрепят към по- голям космически кораб, който ще бъде „домът“ им за следващите месеци пътуване. Когато стигнат Марс, ще живеят там около година преди да се върнат на Земята в постройка, която ще е построена по- рано от роботи.

Пътуването до Марс е колкото технологически прогрес, толкова и идеологически вдъхновено. В интервю с Glamour, четирите космонавти споделят мотивацията зад смелостта на мечтата си: „От Космоса не се виждат граници. Това, което виждаш, е една самотна планета. И ето ни тук, всички заедно на нея, вечно ядосани един на друг. Иска ми се повече хора да можеха да се обърнат и да видят колко малка е Земята и колко зависим един от друг. “
 

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.