Следва

Who Wore It Better: Меган vs Ема

Децата на „Павилион 19“: разкази на артисти, психотерапевти и педагози от първо лице

От 2 години екип от специалисти работи с децата от Женския пазар в ателиета за изкуство, себепознание, социални умения и образование...

All About Life преди 5 години

На 16 юли (понеделник) от 10:00 часа в „Червената къщa“ екип от артисти, психотерапевти, социални работници, педагози и студенти ще разкаже за работата си с деца и младежи на улицата и техните семейства в района на Женския пазар. От август 2016 екипът работи активно с тях в пространството „Павилион 19: място за игра“ на Женския пазар индивидуално и в групи чрез различни ателиета за творчество (психодрама, театър, танц, кино, музика, рисуване и др.), както и за социални умения и образование. Събитието се нарича „Павилион 19: място за игра: На показ“ и ще се състои в зала „Пеша Николова“ на „Червената къщa“. 

Екипът на „Павилион 19“ и партньорите по проекта ще споделят модел на работа, като разкажат три случая на деца и един - на група. Сред тях са историите на 7-годишния Муртаф, който се изразяваше със звуци и танци и проговори български, както и на 6-годишния Илко, който отново тръгна на училище в резултат на общуването си с екипа на Павилиона. Екипът ще говори за силата на артистичните метафори, креативността и спонтанността при работа с деца и млади хора от улицата, както и за допълващото образование, което развива уменията им да се изразяват, четат и пишат. Специалистите ще разкажат и за постиженията и трудностите, които срещат при работата си с общностите от Женския пазар. Ще бъдат представени конкретни резултати, последвани от разговор с публиката. Целта е споделеният опит на екипа да помогне и на други в работата им с деца и млади хора от улицата.

„Павилион 19: място за игра“ е инициатива на Центъра за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов“ в партньорство с Гьоте-институт България и СО Район „Възраждане“. Осъществява се с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2018. На родителите и семействата екипът на „Павилион 19“ предоставя информация и подкрепа под формата на индивидуални и семейни консултации по заявка, групови срещи по определени теми на родителстването и семейството, за образованието и социализацията на децата им и на тях самите.

Работата с децата на Женския пазар помага на екипа на „Павилион 19“ да изследва общуването с пазарските хора и общности. Целта е да се създаде пространство за свободно изразяване, обговаряне и осмисляне на преживяното от децата по начин, който да им позволи да го оползотворят в собствения си живот. Работи се психосоциално, чрез изкуство и креативни групови подходи, чиято цел е да окажат подкрепа при порастването.

Събитието е насочено към артисти, арт организации и групи, които се занимават със социално ангажирано и общностно изкуство; неправителствени организации и граждански групи, които работят в областта на изкуствата, образованието, социалните дейности, борбата срещу бедността и закрилата на човешки права; общински и държавни социални служби; граждани.

Молим да потвърдите присъствието си до 13 юли (петък), като се свържете с Александрина Алексова, 0899 431 493, [email protected].

Повече за „Павилион 19: място за игра“

„Павилион 19: Място за игра“ е начинание на Центъра за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов“ (Фондация „Гъливер клиринг хауз“) в партньорство с Гьоте-институт България и СО Район „Възраждане“ за работа с местни и мигрантски общности на Женския пазар в София. Мястото е създадено за работа с деца и млади хора и техните семейства чрез изкуство, култура и психосоциална подкрепа.

Павилион 19 следва съвместно организирания през ноември 2015 година от „Червената къща“ и Гьоте-институт България Форум за култура и фестивал „Състояние бежанец: Хора между времето и пространството“, посветен на мигрантската вълна и възможността за значими социални интервенции чрез изкуства и култура. Във форума се включиха 111 човека – представители на държавни и общински институции, артисти, писатели, журналисти, психолози, психотерапевти, социални работници, занимаващи се с темата за бежанците, както и 22 бежанци от РПЦ „Военна рампа“ в очакване на статут.

„Павилион 19: Място за игра“ работи с финансовата подкрепа на Програма „Европа 2018“ на Столична община в помещение, предоставено от „Пазари „Възраждане“ ЕАД. Пилотната фаза на проекта през 2016-2017 се осъществи в партньорство с Гьоте-институт България и СО Район „Възраждане“ с финансовата подкрепа на Програма „Европа 2016“ на Столичната община и Telus International.

Към „Павилион 19“ работят студенти доброволци от Магистърска програма „Артистични психосоциални практики и психодрама“ на Нов български университет и „Червената къща“.

More from View Sofia

More All About Life