Следва

CineLibri отбелязва 100 години от рождението на Ингмар Бергман

Фоенкинос се завръща със „Загадката Анри Пик“

На 13 юли Давид Фоенкинос се завърна със „Загадката Анри Пик“ (превод: Георги Ангелов, 248 стр.), един роман, който обсебва въображението!

Books преди 5 години

След като ни показа що е то „Деликатност” и ни потопи в спомени и раздели, популярният френски писател ни предлага загадка. Тя се съдържа в чудната история на един библиотекар, който решава да събере всички книги, отхвърлени от издателите. Когато разкрива намерението си, ръкописите не закъсняват. И ето че се натъква на истински шедьовър, написан от никому неизвестния Анри Пик, починал преди две години. Странно, но вдовицата му не знае нищо за никакъв роман. Според нея покойният й съпруг през живота си не е чел книги, още по-малко е писал такива. И все пак романът съществува, има огромен успех и променя съдбата на много хора…. Дали авторът е имал двойствен живот? Или става дума за мистификация? Комедия, литературен трилър, роман за романа, както и да го наречем, „Загадката Анри Пик“ показва как една творба може да преобърне живота на своите читатели. Където и да се намират те.

Давид Фоенкинос е носител на десетки престижни отличия, а книгите му са преведени на повече от 40 езика. През 2014 г. „Колибри” издаде елегантния бестселър „Деликатност”, един от най-награждаваните и обичани романи на писателя, екранизиран с участието на Одри Тоту. Същата година Фоенкинос спечели награда „Рьонодо” за биографичната творба „Шарлот”, посветена на художничката Шарлот Саломон, убита в Аушвиц на 26 години. На български са преведени и романите „Спомените”, „Нашите раздели”, „Инверсия на слабоумието”. „Спомените” е вълнуващ разказ за отношенията в съвременния свят, за миналото, приемствеността и човешката обич. Романът е претворен на големия екран под режисурата на Жан-Пол Рув.
 

More from View Sofia

More Books