Следва

Коя кралска етърва харчи повече за дрехи?

През 5 планини - пътеводител на галактическия планинар в България

null

All About Life преди 5 години

И да си планинар, и да не си, винаги е добра идея да знаеш как стоят нещата с тази материя. Ние имаме божествени планини и нямаме много идеи как да ги покоряваме, бидейки заети градски деца.

Е, приятната Ива Петрони се е заела да запълни празнината на незнанието, като пуска под своето и това на фотографа Димитър Алексов, авторство луксозно издание-пътеводител за планински туризъм в Родината.

Двамата описват в 13 етапа изминаването на българската отсечка от международния планински маршрут Е4, давайки полезна информация както за начинаещи, така и за по-опитни любители на планинския туризъм.

Разгледаните отсечки през петте планини – Витоша-Верила-Рила-Пирин-Славянка –минават както покрай популярни туристически дестинации като Черни връх, Седемте рилски езера, Мальовица, Вихрен, Кончето и Тевно езеро, така и през слабо посещавани, но също толкова вълшебни места като труднодостъпния връх Капатник и сякаш извадената от приказките земя между хижите „Предел" и „Яворов".

Създателите на проекта изрично посочват, че пътеводителят е подходящ за заети хора, тъй като всеки от етапите може да бъде изминат в рамките на ден или уикенд! Екстра, айде на високото!


Откъс от „През пет планини. Пътеводител за Е4 в България”

НАЧАЛО НА ЕТАПА

КУРОРТНО СЕЛИЩЕ ПАНИЧИЩЕ

На 12 км от гр. Сапарева баня, 1400 м н.в. Условия за ски и сноуборд – писта, детска писта, влек, писта за дълго бягане. През лятото е изходна точка за преходи – до Рилските езера (4 часа), Скакавишкия водопад (3 часа) и др. Настаняване в хотели, вили и хижи. 5 км асфалтов път до лифта.
ХИЖА „РИЛСКИ ЕЗЕРА“
Местоположение: Северозападна Рила, м. Каменистото мос¬тче, под източния ръб на Сухия рид, 2115 м н.в., GPS: 42.219706, 23.321775 (42°13‘10.9“N 23°19‘18.4“E).
Повече информация за хижата ще намерите на стр. 60.
Първата част от маршрута има два варианта – по Сухия рид (по-къс, с панорамни гледки) или по пътеката, минаваща пред долните езера – Рибното езеро, езерото Трилистника и езеро¬то Близнака (по-продължително, но по-красиво). Двете алтерна¬тиви са ясно маркирани и се събират на ез. Бъбрека. Описаният маршрут е през Сухия рид, по който от х. „Рилски езера“ по билна пътека за около 1 час се стига до поляната на ез. Бъбрека.

More All About Life

Tanqueray с нов продукт в България

All About Life преди 1 ден

Световноизвестната марка джин Tanqueray пуска нов продукт на българския пазар. Продуктът е изненада за мнозина, тъй като е безалкохолната алтернатива на Tanqueray London Dry и е създаден за безалкохолни коктейли със същия, неустоим вкус. Идеята на бранда е, че всеки може да се наслади на Tanqueray 0.0 без да прави компромис с вкуса.

Може ли чешмяната вода да съсипе кожата и косата ни

All About Life преди 5 дни

В обществото битува схващането, че някои видове чешмяна вода могат да повлияят негативно на кожата и косата ни, но преди да навлезем в дълбочината на въпроса, нека първо се попитаме къде се корени проблемът.