Следва

Лика-прилика: Анди Уорхол VS Дейвид Бауи

На коя буква прилича брака ти

преди 14 години

Психолози са разработили любопитна класификация, която може да помогне да анализираш собствения си брак и да определиш към кой тип принадлежи. Буквите от латинската азбука показват как са започнали да се развиват отношенията на съпрузите и към какво се стремят. Схематично това изглежда така – долната част на буквите са началото на отношенията в брака, а горната – перспективата за бъдеще.

Тип А – сближаване. Често отношенията тип А възникват в резултат на спонтанно, прибързано решение. Мъжът и жената духовно са далеч един от друг. Всеки живее по собствен начин, но в някакъв момент изведнъж се появява свързващо звено. Това може да бъде сериозно заболяване на единия от съпрузите, раждане на дете или проблем с вече пораснало дете, с една дума – резки промени в начина на живот. Схематично тези промени може да се представят с буквата А – с течение на времето съпрузите стават по-близки и накрая съвсем се сближават.

Тип I – едно цяло. За такива отношения говорят най-красивите и романтични истории. В брака тип I двойката, обединила се веднъж, не се разделя цял живот. Партньорите не се отклоняват от веднъж избрания съвместен път и през целия си живот вървят ръка за ръка. Ако вие с мъжа си се обичате взаимно, написаното е за вас. Вие представлявате най-трайния и хармоничен брак.

Тип О – еднообразие. Отношенията се движат в кръг, попадайки в плен на стереотипа. С времето съпрузите започват да се отегчават от еднообразието на живота си. Иска им се промяна, но надмощие взимат традициите, привичките и мързела. Чувствата се притъпяват, от ярки фойерверки се превръщат в слабо блещукане. Ако ти е позната тази ситуация, време е да внесеш свежи идеи. Ако сте решили да прекарате отпуската както обичайно, двамата на тихо уединено место, направете обратното. Проведете почивката си в шумна компания.

Ако сте свикнали да ходите вкъщи след работа в един и същи халат – сменете го с по-привлекателно домашно облекло. Изключвайте телевизора по време на семейната вечеря, а вместо него запалете свещ, пуснете музика и се постарайте да си поговорите за нещо. Важното е да се окажете в нестандартна обстановка, която да ви вдъхнови за нови подвизи в името на другия.

Тип Н – паралел. Бракът тип Н започва точно така както и брака тип А. Но, без да се гледа свързващото звено, съпрузите така и не се сближават един с друг. Всеки от тях живее със собствените си интереси, спазвайки ”дипломатични отношения”. Този брак обичайно го наричат брак в името на децата, или бизнес брак – основно на това се крепи. Ако бракът ти прилича на буквата Н и тази форма не те удовлетворява, има няколко начина за изход от това положение. Може да се разделите и да се опиташ да създадеш нов брак по нова схема. Но дали ще се получи? Помисли дали в съществуващите отношения между вас не може да се създаде още някое свързващо звено, което да ви сближи.

Тип S – път към задънена улица. Такива отношения, в търсенето на щастие, извървяват дълъг лъкатушещ път, но на края се оказват там от където са стартирали. В тази точка те замират и повече не се развиват. Двамата партньори остават разочаровани от брака, обаче нещо ги задържа, за да не скъсат отношенията си. Често тези съпрузи правят безпричинни скандали, заяждат се помежду си за дреболии. В такива случаи трябва внимателно да се ориентират в случващото се – може би ще се наложи да се обърнат за консултация към психолог. Понякога отстрани се вижда по-добре.

Тази класификация е условна. В реалните човешки отношения има множество нюанси, които не се вместват в никоя схема. Много зависи и от ситуацията. Но важното е да не се забравя, че всичко или почти всичко зависи от нас. Искрената любов е способна на истински чудеса!


 

More from View Sofia

More