Следва

ONE MONEV Gallery представя Светлина и Слово

„Автобиография за четири ръце”

null

Books преди 5 години

На 20 юли излезе от печат „Автобиография за четири ръце” (превод: Силвия Борисова, 376 стр.), подписана от една от знаковите личности по време на Студената война и социализма „с нечовешко лице“ – не само за Полша, а и за целия източен блок. Книгата представлява пъстра картина на бурния живот на Гедройч на фона на най-важните събития в Европа през ХХ век. Написана увлекателно, но и премерено, тя съдържа същностни размисли за нашето време и любопитни факти и истории за личности и процеси, интересни за всеки европеец. Автобиографията несъмнено ще обогати и българските литератори, историци, всички, на които не е безразлично в какъв свят и как живеем.

„Малко са областите, в които секретността е оправдана от висши държавни интереси. Всички опити за засекретяване на други области са заплаха за политическата стабилност и демокрацията. От самото начало на своето съществуване „Култура“ се бореше за публичност на обществения живот в емиграция.”

Йежи Гедройч (1906-2000) е основателят, ръководителят, мозъкът и душата на легендарния Литературен институт и списание „Култура“ в градчето Мезон-Лафит край Париж. Редактора, както го знаят тогава – и помнят до днес, – осъществява мечтата на живота си да поддържа културата в емиграция жива и свързана с културата в неговата Страна, дума, която той винаги пише с главна буква. За него полската литература и култура са неотменима част от западноевропейските. Домът на духа в Мезон-Лафит е като домашното огнище за хората от редакцията и гостите, които домакинстват и разговарят разпалено по важни политически и нравствени теми. То угасва символично със смъртта на Редактора – списанието спира да излиза, а институтът остава като архив и библиотека.

 

More from View Sofia

More Books