Следва

Petite Malle

Защо Burberry унищожи продукти за 28 милиона паунда?

Wait... WHAT?!?!

All fashion преди 5 години

Из модната сфера се носи мълвата, че лондонският лейбъл е унищожил продукти на стойност 28 милиона паунда. Нещо, което неминуеми предизвиква редица въпроси "Защо?".

За последната година от Burberry са съсипали както дрехи, така и аксесоари и козметични продукти, за да може да се предпазят от фалшифициране. Оказва се, че това е редовна практика на марката, която, подобно на други луксозни търговци, унищожава непродадени продукти, за да защити интелектуалната собственост на лейбъла.

Burberry използва специализирани инсталации за изгаряне, а от официално обръщение на модната къща става ясно, че това не е лека работа и за тях. Компанията има огромно желание да сведе до минимум количеството излишък, което произвежда и търси начини за намаляване и "преоценяване" на отпадъците. Припомняме, че не само големите правят така - през ноември миналата година се оказа, че непродадените продукти на H&M се изгарят вместо въглища в Швеция.

Маркетинг проучвания показват, че стойността на излишъка, унищожен от Burberry се увеличава с всяка измината година. Например през 2016-та марката се е отървала от "остатъци" на цена от 19 милиона паунда, а миналата година от такива на стойност 27 милиона паунда.

Любопитното е, че много модни лейбъли по-скоро биха изгорили не закупените продукти от колекциите си, отколкото да рискуват да навредят на марката си, продавайки ги на намалена цена - факт, който много малко от марките признават!

Освен H&M и Burberry, Richemont също попада в класацията на горящите - унищожавайки продукти струващи 421 милиона паунда - Да, говорим за съсипването на часовници и бижута на марки като Cartier и Jaeger-LeCoultre.

Миналата година Nike пък бе обвинена в умишлено на част от новите им модели, за да спре навлизането им на фалшивия пазар. В интервю от 2010-та година Фиби Файло, тогава креативен на Celine, призна, че модната къща е унищожила стари инвентаризации, така че да няма физическо припомняне за това, което е било преди нея.

Обратно на тези шокиращи данни, Kering, която притежава Gucci и Balenciaga се включват в инициативата Worn Again, в която суровините се превръщат в прежда, за да се създадат тъкани и дрехи. Дизайнерът Кевин Гермайнър пък категорично купува използвани тъкани, продукти и декорации, за да създава модните си хрумки, наречени “fast couture”.

Всъщност, Burberry е един от ранните осиновители на модела "see now buy now" - означаващо, че потребителите могат да купят дизайните веднага след шоуто на котешката пътечка. И въпреки че компанията е на път да премахне това, се смята, че този модел на търговия означава, че дадена марка трябва да произвежда повече запаси, което води до допълнителни загуби и "остатъци".

Унищожението на стока за 28 милиона паунда е покъртителна новина за разхищение, но донякъде ни успокоява фактът, че част от луксозните марки правят разпродажби сред служителите си преди да изгорят дизайните от стари колекции.

More All fashion