Следва

Petite Malle

Защо Burberry унищожи продукти за 28 милиона паунда?

Wait... WHAT?!?!

All fashion преди 5 години

Из модната сфера се носи мълвата, че лондонският лейбъл е унищожил продукти на стойност 28 милиона паунда. Нещо, което неминуеми предизвиква редица въпроси "Защо?".

За последната година от Burberry са съсипали както дрехи, така и аксесоари и козметични продукти, за да може да се предпазят от фалшифициране. Оказва се, че това е редовна практика на марката, която, подобно на други луксозни търговци, унищожава непродадени продукти, за да защити интелектуалната собственост на лейбъла.

Burberry използва специализирани инсталации за изгаряне, а от официално обръщение на модната къща става ясно, че това не е лека работа и за тях. Компанията има огромно желание да сведе до минимум количеството излишък, което произвежда и търси начини за намаляване и "преоценяване" на отпадъците. Припомняме, че не само големите правят така - през ноември миналата година се оказа, че непродадените продукти на H&M се изгарят вместо въглища в Швеция.

Маркетинг проучвания показват, че стойността на излишъка, унищожен от Burberry се увеличава с всяка измината година. Например през 2016-та марката се е отървала от "остатъци" на цена от 19 милиона паунда, а миналата година от такива на стойност 27 милиона паунда.

Любопитното е, че много модни лейбъли по-скоро биха изгорили не закупените продукти от колекциите си, отколкото да рискуват да навредят на марката си, продавайки ги на намалена цена - факт, който много малко от марките признават!

Освен H&M и Burberry, Richemont също попада в класацията на горящите - унищожавайки продукти струващи 421 милиона паунда - Да, говорим за съсипването на часовници и бижута на марки като Cartier и Jaeger-LeCoultre.

Миналата година Nike пък бе обвинена в умишлено на част от новите им модели, за да спре навлизането им на фалшивия пазар. В интервю от 2010-та година Фиби Файло, тогава креативен на Celine, призна, че модната къща е унищожила стари инвентаризации, така че да няма физическо припомняне за това, което е било преди нея.

Обратно на тези шокиращи данни, Kering, която притежава Gucci и Balenciaga се включват в инициативата Worn Again, в която суровините се превръщат в прежда, за да се създадат тъкани и дрехи. Дизайнерът Кевин Гермайнър пък категорично купува използвани тъкани, продукти и декорации, за да създава модните си хрумки, наречени “fast couture”.

Всъщност, Burberry е един от ранните осиновители на модела "see now buy now" - означаващо, че потребителите могат да купят дизайните веднага след шоуто на котешката пътечка. И въпреки че компанията е на път да премахне това, се смята, че този модел на търговия означава, че дадена марка трябва да произвежда повече запаси, което води до допълнителни загуби и "остатъци".

Унищожението на стока за 28 милиона паунда е покъртителна новина за разхищение, но донякъде ни успокоява фактът, че част от луксозните марки правят разпродажби сред служителите си преди да изгорят дизайните от стари колекции.

More All fashion

Аксесоарен флирт: тези 9 модела

All fashion преди 2 дни

И нека сезонът на слънчевите очила, освен да започне, да приеме точно определени форми и окраски: сърца, цветя, животински щампи. Най-добрите модели на Лято 24 следват, като гарантираме, че ще издигнат на друго ниво всяка визия, дори и най-семплата.