Следва

Промени ме, променям те - първа изложба от кураторската резиденция КЛИК

ONE MONEV Gallery представя Светлина и Слово

ЦВЕТИСЛАВА КОЛЕВА | ЖАКЛИНА СИМОВА

/26 юли – 01 септември 2018/
 

Events преди 5 години

Откриване: 26.04.2018 /четвъртък/, 19:00 до 21:00 часа
София, ул. „Иван Вазов“ 14, сграда на Военно издателство - партер
(на ъгъла с ул. „6-ти септември“)

Настоящата изложба представя двама автори, завършили магистърска специалност „Калиграфия“ в катедра „Плакат и визуална комуникация“, НХА – Цветислава Колева и Жаклина Симова.

Калиграфията е по своята същност изключително елитарно изкуство, което в съвременната си проява отдавна е надхвърлило рамките на красивото писане и е навлязло в територията на истински осъзнатите и преживени творчески търсения. Резултатът от тях са изтънчени и дълбоко впечатляващи графични произведения, осъществени чрез изкуството на буквите.

Представените в изложбата две колекции до някаква степен се обединяват от принципа, заложен в тях, а именно водещата роля на светлината, която в случая не е само средство за възприемане на отделните произведения, а пълноценен участник във всяко от тях. Светлината е пластично средство, което позволява на зрителя да се потопи в идеята на автора и пълноценно да се наслади на естетическото послание, заложено от него.

Изложбата предполага и съпровождащи интерактивни визуални материали, онагледяващи процесите на създаване на основните произведения и техните възможни трансформации, като по този начин позволява по-задълбочено разбиране на творческите послания.

Заедно с това в междинните пространства като подкрепа и завършващ щрих на общата визия на изложбата, ще бъде разположена и колекция от авторски подвързии (дело на К. Борисова и Т. Гълов).

Предвижда се също така и възможна продажба на авторски принтове от двете колекции, участващи в изложбата.

More from View Sofia

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.