Следва

NATIONAL GEOGRAPHIC РАЗКРИВА ПОТЪНАЛИ ГРАДОВЕ, КОРАБИ И ПРИРОДНИ ЧУДЕСА ОТ ДЪЛБИНИТЕ, ЗА ДА РАЗГАДАЕ СЪВРЕМЕННИ И ДРЕВНИ МИСТЕРИИ В 10-ТЕ ЕПИЗОДА НА Н

Промени ме, променям те - първа изложба от кураторската резиденция КЛИК

Клелия Кусоне е първата кураторка от международната програма КЛИК на фондация „Изкуство – дела и документи“ и Гьоте-институт, подпомогната от Столична програма „Култура“...

Events преди 5 години

Клелия Кусоне е първата кураторка от международната програма КЛИК на фондация „Изкуство – дела и документи“ и Гьоте-институт, подпомогната от Столична програма „Култура“. Като резултат от петседмичната си резиденция в София Клелия Кусоне (Франция) ще представи изложбата „Промени ме, променям те“ в Гьоте-институт.


ПРОМЕНИ МЕ, ПРОМЕНЯМ ТЕ
Куратор: Клелия Кусоне

27 юли – 24 август 2018 г.
Откриване: 26 юли, четвъртък, 18:30 ч.
19:30 ч. – разговор с Клелия Кусоне

*** Работно време:
30.07.-12.08. – вторник и сряда, 16:00-19:00 ч. (или с предварителна уговорка)
13.08.-24.08. – всеки делничен ден, 10:00-19:00 ч.

Гьоте-институт България
ул. „Будапеща“ 1, София

В началото на тази година в София стартира първата международна резиденция, насочена изцяло към куратори, работещи в сферата на съвременното изкуство. КЛИК е проект на кураторското сдружение от фондация „Изкуство – дела и документи“ и Гьоте-институт България, подкрепен и от Столична програма „Култура“. След получени близо 100 апликации от Франция до Нова Зеландия и от Канада от Аржентина, бяха избрани три кураторки, които да прекарат по 4-5 седмици в София и да се запознаят с българското съвременно изкуство.

Първата от тях е младата кураторка Клелия Кусоне от Франция, която ще завърши своя петседмичен престой в София с изложбата „Промени ме, променям те“, която ще се открие в четвъртък, 26 юли, от 18:30 в Гьоте-институт.

Изхождайки от своята собствена позиция на чужденка в София и изобщо „чужда“ за художествения живот у нас, Кусоне работи по идеята от „другостта“ и срещата между хората – как изживяваме новото и чуждото и как приемаме различията. В подхода и избора си на автори и творби кураторката изследва както личните, така и социално-политическите аспекти на темата за другостта.

В своя завършващ проект, който е и кулминация на резиденцията й в София, Кусоне включва автори, работещи в сферите живопис, фотография, илюстрация, звук и дигитален печат.

Изложбата ще се открие в четвъртък, 26 юли, от 18:30 ч. в галерията на Гьоте-институт България. От 19:30 ще се проведе разговор с Клелия Кусоне, която ще разкаже за кураторксата си практика, подхода си и изложбата, реализирана в рамките на резиденция КЛИК.

Програмата КЛИК продължава до края на годината. На 24 и 25 август предстои уъркшоп по критическо писане с лектор Астрид Маниа от Германия, записването за който е до 13 август. През септември и октомври резиденцията продължава с куратори от Германия и Италия, а през ноември ще бъде и финалната изложба от проекта – отново в Гьоте-институт България.

Клелия Кусоне е независим куратор, редактор и критик от Франция. Последният й проект се занимава с политики на ботаниката и властовите структури. Резултатите от него тя представя в изложбите Botany under Influence в apexart в Ню Йорк (септември-октомври 2016) и Leave No Stone Unturned [Remuer la terre], Le Cube - independent art room в Рабат, Мароко (2019). Заедно с Клер Астиер курират изложба, пърформанс и нощна прожекция Au loin les signaux, al lou’lou’ по време на Дните на наследството в L’Anse du Pharo в Марсилия, Франция (септември 2017). Кусоне се интересува от интердисциплинарни проекти отвъд традиционните артистични системи, особено във връзка със занаяти или културно наследство и в нетипични за изкуство пространства. Интересите и сферите й на изследване включват още картографията, мистицизма и фрагментирането на паметта, устната традиция, аудио-базирани творби и ритмика, дизайн и вселената на текстила.

More from View Sofia

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?