Следва

Вкусни рецепти от Яна а.к.а. salted.figs: Испанска тортиля

Големите любовни истории: рулетката на Достоевски

Животът и любовите на Достоевски са огледало на литературното му творчество...

Love преди 5 години

“Човекът понякога е непоправимо, страстно влюбен в страданието” – Достоевски

Писател, есеист, публицист и предшественик на европейския екзистенциализъм, Фьодор Михайлович Достоевски е един от гигантите на световната класическа литература, превеждан и четен на повече от 170 езика. Силно морално ангажираното му творчество изследва устойчивостта на човешката психика в турболентния социално-политически и духовен контекст на Русия през 19-ти век, разработвайки фундаментални религиозни и философски мотиви.

Животът и любовите на Достоевски са огледало на литературното му творчество: комплексни, тревожни и екзистенциални. Три са жените, белязали пътя на един от най-великите психолози в световната литература - Мария Дмитриевна Исаева, Аполинария Суслова и Анна Сниткина, и трите прототипи на женските образи в романите му.

След една инсценирана екзекуция (вследствие на която Достоевски страда от епилептични припадъци до живот) и четиригодишно заточение в каторгата в Омск, Сибир, поради подозрения в конспирация срещу кралската фамилия, съдбата среща Достоевски с поредното фатално обстоятелство в живота му – първата му съпруга, Мария Исаева. Отношенията им са сложни от самото начало – тъй като Мария е все още омъжена, когато се срещат за първи път, Достоевски е принуден да изчака смъртта на съпруга й, преди да поиска ръката й официално. Въпреки че в крайна сметка двамата сключват брак, те така и не намират хармония във връзката си, както самият Достоевски пише: „Заради нейния странен, подозрителен и невероятен нрав, ние никога не сме били щастливи заедно, но не можехме и да живеем един без друг. Колкото по-нещастни бяхме, толкова повече се привързвахме един към друг“. Мария изневерява и потиска емоционално Достоевски, отказвайки му интимна близост. Така бракът им, до самия си край, се оповава на взаимно страдание и зависимост, вместо на нежност и преданост.

Достоевски среща двойно по-младата от него Аполинария Суслова на 42-годишна възраст, докато още е женен за Мария. Двамата започват афера, продължила няколко години и оставила писателя творчески объркан и с разбито сърце. Аполинария, феминистка и нихилистка, печели сърцето на Достоевски със своята свободомислеща и страстна личност, споделяща литературния вкус на писателя. Тя става прототип на романтичния и противоречив образ на Полина от романа „Играчът на рулетка“, изграждащ паралел между хазарта и „инферналната“, фатална игра на любовта, която самият Достоевски до момента губи. През есента на 1863 година Аполинария заминава за Париж, а когато Фьодор се присъединява към нея по-късно, тя го отблъсква, заявявайки, че вече е късно за любовта им.

Токсичната и мъчителна връзка на Суслова и Достоевски бележи последната трагична любов на писателя. През 1867-ма той се жени за 25 години по-младата от него Анна Сниткина, която наема за стенограф, докато завършва „Играчът на рулетка“. В романа трите големи любови на руския автор се преплитат символично – написан е по времето на смъртта на Мария Исаева, вдъхновен е от комплексната личност на Аполинария Суслова и стенографиран от Анна Сниткина.

Въпреки че в началото бракът на Сниткина и Достоевски е подтикнат от практическа нужда за стабилност, меденият им месец в чужбина, продължил четири години, им позволява да се измъкнат от опресивния контекст на Русия и да изградят истинско семейство. Двамата са женени 14 години, до смъртта на Достоевски. Въпреки изключително трудния характер на автора и изявената му хазартна зависимост, Сниткина остава стоически отдадена на любовта им и отказва да сключи повторен брак, въпреки че е едва на 35, когато Достоевски умира.

Така животът и любовите на Достоевски остават в историята като лутащи се между трагизъм и изкупление, вечни като тематика и прескочили рамките на времепространството, за да останат завинаги преплетени в дълбокия психологизъм на романите му.


 


А тук ви припомняме Големите любовни истории: Виктория и Дейвид Б.

More Love