Следва

Backstage Paradise: Джиджи, Летисия, Александър и Сергей за календара на Pirelli

Nike Cortez: Една любов на 46

Nike Cortez или, иначе казано, един от най-добрите и разпознаваеми чифтове на спортния гигант Nike през годините, наред с Air Max, Air Force 1 и Air Jordan, заема важно място в историята на по-добрите кецове.

All fashion преди 5 години

Центърът на вниманието ни днес празнува своята 46-та годишнина тази година, затова и припомняме акценти от миналото му в редовете долу, а едновременно с това показваме и забележителни интерпретации на дизайна по отношение на цветова палитра за новия сезон, която намираме в sneaker оазиса - Buzz Sneaker Station. Общо четири модела - два дамски и два мъжки, вървящи неизменно ръка за ръка в градската динамична среда, разгледани през нашата призма така>>



Спортната обувка, създадена на първо време за бягане, днес представлява забележителен дял от модерната стрийт култура. Със замисъл за оптимален комфорт на атлетите, Nike Cortez тръгва от далечната 1968 г., но прави официален дебют на Олимпийските игри през 1972 г. в Мюнхен. Чифтът е презентиран като "най-удобната обувка на света", а като гаранция идват всички световноизвестни атлети, които се представят по време на игрите именно с Cortez.





CLASSIC CORTEZ


Интересното тук е, че иконичните кецове идват първоначално с друго име и то е Corsair, дадено му от съоснователя на Nike - Бил Баурман. По това време Nike като компания все още не съществува, а брандът, ръководен от Баурман се нарича Blue Ribbon. Запомнящото се наименование Cortez води корените си от Лос Анджелис и уличните латино банди, които контролират града по това време.





CLASSIC CORTEZ
 

Още дори преди официалното навлизане на кецовете, множество от тези, така наречени "бандити", носят модела, затова впоследствие Баурман им дава звучното испанско име Cortez.

Недълго след това идва и навлизането на кецовете в Холивуд, предимно благодарение на хип хоп групата N.W.A, която със своята популярност успява да вкара стрийт културата именно там. Появите във филмите Forrest Gump, Karate Kid и Seinfeld подсилват неописуемо много истерията около въпросните кецове.





WMNS CLASSIC CORTEZ PREM




Не закъснява създаването и на женска версия на любимия чифт, наречена Senorita Cortez, която актрисата Фара Фосет запечатва с иконичен кадър по време на снимките на "Ангелите на Чарли".

CORTEZ BASIC SL (GS)

Началото на 80-те се оказва ключово за победата на Cortez в поп културата. Освен киното, тук се намества и музикалната индустрия - самият Елтън Джон е отдаден почитател на Nike, а впоследствие се ражда и колаборацията помежду им - Cortez/Roadrunner Mix. По време на свой концерт, той дори посвещава песен на своите "добри приятели от Nike" и, разбира се, с гордост показва на публиката своя иконичен чифт кецове.



WMNS CLASSIC CORTEZ



Любопитният поглед назад в историята на Cortez позволява не само да отбележим хайлайт точките през годините от създаването им досега, но и още да си дадем сметка за огромното влияние на спортната естетика в заобикалящата ни среда, което колкото и да отричаме, е неоспоримо... и много приятно.



Тези и други модели sneaker-и може да намерите в спотове на BUZZ на адрес:

София, Paradise Center, ниво 1
София. The Mall, ниво 0
Бургас, Mall Galleria Burgas, ниво 1
Варна, Grand Mall Varna, ниво 1

instagram
Facebook страница

 www.buzzsneakers.bg


 

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 1 ден

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.