Следва

Stoned Alone: Раян Рейнoлдс продуцира рибуут на комедията от 90-те

Фрида Кало - “Making Her Self Up”

Чрез изкуството си, Фрида създава собствена революционна визия...

Events преди 5 години

Десетилетия преди Инстаграм и Фейсбук да същестествуват, за да ни помогнат да редефинираме и брандираме себе си в социалната медия, Фрида Кало – артист, феминист и една от най- забележителните женски фигури в изкуството и съвременната ни култура– съумява интуитивно да „облече“ себе си пред очите на целия свят в социално-политическите си виждания, дълбоката си емоционалност и женственост и изтъкната си идентичност като есенциално латиноамерикански артист.

Интересно е как всяко поколение открива Фрида по свой собствен начин и дори в полуелектронното ни съвремие, което е толкова далеч от социално-културния контекст на Мексико през ранния 20-ти век, тя остава актуален символ на силния дух и свързаност с културното наследство. Образът на Фрида живее трансцедентално през времето и пространството, отеквайки в епохите след себе си, защото това, което въплъщава-изкуството да бъдеш себе си и да твориш чрез болката си, да представляваш statement сам по себе си-е повече от релевантно във века на технологиите.

Фрида Кало е родена през 1907 г., но определя мексиканската революция през 1910 г. за рождената си дата, тъй като идентифицира себе си с идеологията на въстанието и със силите и порива към свободна воля, което то олицетворява. В личността и изкуството на Фрида отеква латиноамериканската постколониална болка и нуждата от диференциран национален глас и идентичност, във време на културен и политически натиск от Европа и Северна Америка. Чрез изкуството си, Фрида създава собствена революционна визия, изграждайки ново себесъзнание, отразяващо културния контекст на Мексико през преходния му период, както и пренареждането на патриархалните ценности и авторитет, очертавайки ново място за женското присъствие в изкуството на национално и световно ниво.

Физическото страдание, съпътстващо целия й живот и съзнателно развитие като артист, и емоционалната болка от невъзможността да има деца след инцидента, оставил я полуинвалид, са изразени не само в картините на Фрида, но и чрез облеклото, накитите и грима й, създаващи впечатлението за една личност, толкова голяма, цветна и богата, че поглъща всичко, докоснало се до нея, и побеждава болката чрез силния си дух.

Облеклото на Фрида се превръща в основен способ за себеизразяване – корсетите, които е принудена да носи, Кало изрисува със символи на комунистическите си виждания, цветя, автопортрети и фетуси, а протезата на крака й е в искрящо червен цвят като любимото й червило.

Тази година Victoria & Albert Museum в Лондон представя изложбата “Frida Kahlo: Making Her Self Up” – интимен поглед в света на Кало чрез личните й дрехи, аксесоари, грим, снимки, писма и други интимни принадлежности. Изложбата представлява своеобразно пътуване през живота на Кало, а това, което я прави а must-see е поглъщащата връзка между предметния свят на Фрида и картините й.


 

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?