Следва

Изгубеното руско кино

Филмите финалисти за наградата „ЛУКС“ на Европейския парламент за 2018 година представят силни женски образи

null

Movies & TV преди 5 години

Филмите-финалисти бяха обявени на пресконференция на 24 юли в Рим.
Общото между селектираните заглавия е присъствието на силни женски образи в тях.

„Другата страна на всичко“ (Druga strana svega) е документален филм на сръбската режисьорка Мила Турайлич, който свързва историята на цяла държава със съдбата на едно семейство и поставя въпроса за отговорността на всяко поколение за бъдещето.

„Жена на война“ (Kona fer í stríð) на исландския режисьор Бенедикт Ерлингсон е забавен филм за музикална учителка, която е и запалена екологична активистка. Докато планира най-смелата си инициатива, тя научава, че нейната молба за осиновяване на дете от Украйна е одобрена.

„Стикс“ (Styx) на австрийския режисьор Волфганг Фишер е майсторска алегория на нашето противоречиво отношение към бежанците. Героинята отплава на мечтана морска ваканция, но след буря се оказва близо до плавателен съд, пълен с бедстващи хора. Бреговата охрана й нарежда да не се меси, но нейната съвест й казва друго.

Европейски филми в европейските кинозали

Наградата „ЛУКС“ цели да бъде популяризирано качественото европейско кино и провокирането на дебат по важни социални теми. С подкрепата на Европейския парламент се осигуряват субтитри на трите филма финалисти на всички 24 официални езика на ЕС. Това ще позволи тяхното прожектиране из цяла Европа в рамките на Филмовите дни „ЛУКС“ през есента.

Филмът победител ще бъде избран от членовете на ЕП и обявен по време на пленарната сесия на 14 ноември в Страсбург. Той ще бъде допълнително адаптиран за хора със зрителни и слухови увреждания и ще получи подкрепа за разпространение на международната сцена.

Трите филма в конкурсната програма са част от официалната селекция на филмовата награда „ЛУКС“ 2018, която беше представена на Международния филмов фестивал в Карлови Вари на 1 юли.

ОЧАКВАЙТЕ Филмови дни „ЛУКС“ 2018 в Дома на киното в края на есента!

More from View Sofia

More Movies & TV