Следва

Да или Не: Селин Дион в бароков Dolce & Gabbana?

Healthy or Not: 10 вредни “здравословни” храни

Прочети етикета!

Food преди 5 години

Храните в магазина често твърдят, че са здравословни, но това не винаги е така. Представяме Ви списък от 10 храни, които повечето хора смятат за здравословни, но всъщност не е съвсем така.

Инстантните овесени ядки често са силно преработени имат високо съдържание на захар и натрий. По-добрият избор е обикновеният овес с добавени семена и суперхрани, които можете да овкусите сами, като използвате канела, индийско орехче и свежи плодове.

Зеленчуков чипс

Чипсът е пържена храна, без значение дали е от картофи, цвекло или моркови. В случая на зеленчуковия чипс, пърженето не е основната нездравословна част, колкото наситените и транс мазнините, които се използват се използват при него.

Готовите смутита и шейкове от магазина се правят с плодов сок като основа, което често значи високо съдържание на добавени захари. Имайки предвид захарите, когато добавим и другите неща, които обикновено съдържат смутитата, калориите в тях могат да достигнат до фрапиращите 600-800 за 300-400 мл. продукт.

Вегетарианските "месни" продукти често са пълни с множество съмнителни съставки, като например преработен соев протеин, рапично масло, оцветители и ксантанова гума. Ако сте вегетарианец, изберете по-чисти протеинови източници, като боб, леща, яйца, млечни продукти, ядки или семена.

Кафето и чаят в бутилка могат да са по-удобни, но те често са пълни със захар и подсладители.

Протеинови блокчета

Подобно на много преработени храни, протеиновите барове в повечето случаи със пълни различни форми на захар (сироп от цвекло, сироп от кафяв ориз, сироп от тръстика), излишни мазнини (палмово масло, слънчогледово олио) и изкуствени оцветители и аромати. Освен това, голяма част от блокчетата съдържат между 350-500 калории, което си е почти един цял БигМак...

Плодов йогурт
Йогуртът наистина е лесен начин да си набавим пробиотични бактерии, калции и витамин Д, но в чистата му форма. Избягвайте плодовите версии, защото често нямат нищо общо с истински плодове – те са заменени от захар и изкуствени овкусители.

Безглутенови храни

Въпреки, че естествено безглутеновите храни като плодове, зеленчуци, киноа, ориз, царевица и картофи определено са добри за тялото ни, много хранителни продукти без глутен съдържат също толкова калории, натрий, добавена захар и наситени мазнини, колкото преработените храни.

 

Сироп от агаве
Заменяте меда с агаве, мислейки си, че е по-здравословно? Не съвсем. Повечето сиропи от агаве са силно преработени и приличат по-скоро на царевичен сироп, който съдържа много фруктоза. Нещо повече, нектара от агаве отива право в черния дроб, когато се усвоява, заради което не повишава кръвната захар, но големи количества всъщност могат да му се отразят лошо.

Гранола
Гранолата, която намираме в магазините съдържа както огромно количество калории, така и много добавена захар. Тя може да бъде част от здравословен режим на хранене, но не необходимо първо да погледнем етикета, за да се уверим, че няма да саботира диетата ни.
 

More Food