Следва

Happy Anniversary: Катрин и Майкъл 18 години заедно!

Да или не: С глад към прогрес?

Лечебно гладуване за по-добра фигура и по-здраво тяло...

Health преди 5 години

Интермитентното или лечебно гладуване е популярен фитнес тренд, който може да бъде приет и като вид диета. Почитателите на режима са много – от фитнес гурута, до звезди като Бионсе и Бен Афлек. Проучвания показват, че то помага не само в борбата с наднорменото тегло, но и за поддържането на здравословна форма след като свалим килограми. Но какво точно се крие зад термина интермитентно гладуване?

Интермитентното гладуване е модел на хранене, който редува периоди на гладуване и хранене. То не променя това, което ядем, а само периодите, в които приемаме храна. В същността си въпросното гладуване е процес от три стъпки – хранене, период на абсорбиране на храната и самото гладуване. Ползите от лечебното гладуване са много, като само част от тях са намаляването на възпалителните процеси в организма, регулиране на кръвното налягане, подобрен хормонален баланс и понижаване и нормализиране на нивата на кръвната захар.

Интермитентното гладуване се явява като една по-естествена алтернатива на другите диети, защото режима на хранене на нашите предци е бил много подобен на неговата цикличност: хиляди години назад във времето се е случвало хората да гладуват много по-често, тъй като храната невинаги е била на разположение и уловът или реколтата не са били гарантирани.

Как работи интермитентното гладуване?
За да избегнем дългите и една-идея-прекалено-научни обяснения, ще го обясним просто: в часовете след приема на хранителни вещества, тялото ни ги обработва, за да извлече необходимата енергия от храната. Когато не се храним в продължение на по-дълъг период от време, то няма друг избор, освен да използва вече натрупаните си ресурси, а именно съхранените мазнини.

Друга реакция на тялото ни към храната е производството на инсулин. Хормонът помага на тялото ни да усвои енергията, приета от храната, а колкото по-чувствителен е организмът към инсулина, толкова по-ефективно я използваме. След периода на гладуване, тялото повишава инсулиновата си чувствителност, което води до по-ефективно използване на енергията, на свой ред водещо до загуба на тегло.

Най-популярен за прилагане на режима, е методът 16/8. Периодът на ядене през деня е 8 часа, докато през останалите 16 гладувате. По време на гладуването можете да приемате само вода, чай или кафе без захар и мляко.

Когато гладувате е добра идея да направите първото хранене на обяд, вместо закуската, като вечерята да е не по-късно от 20:00 ч. Ако пък предпочитате да закусвате, алтернатива е първото ви хранене да е в 9 сутринта, но последното не трябва да е по-късно от 17:00 вечерта.

Въпреки всичките ползи от гладуването, е важно да споменем, че не е добра идея да започвате с пълна седмица. Пробвайте да гладувате три или четири дни, а след това решете как да продължите според това, което казва тялото ви. Също е хубаво да помним, че резултатите от режима ще бъдат по-добри, ако той бъде придружен от балансирано хранене и редовни тренировки.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.