Следва

Паата Бурчуладзе и Софийска филхармония изпълняват произведения на гениални руски композитори в зала „България“

„Познати - непознати, известни - неизвестни“

Познати-непознати, известни-неизвестни – акцентите в изложбата...

Events преди 5 години

Третата изложба от колекцията на Александър Керезов в галерия „Академия“ е наречена „Познати - непознати, известни - неизвестни“. Тя представлява пътуване във времето от Освобождението до втората половина на ХХ в. Представени са произведения на 60 известни майстори и на по-малко познати автори, чиито имена и творчески биографии се оформят едва през последните десетилетия. Сред известните са и такива, работили години наред зад граница и слели се с местната динамика на художествените процеси, а също така и чужденци. В изложбата са включени творби на живописта, рисунката и скулптурата. Някои от тях са знакови, други допълват представите за известни живописни платна, трети са напълно непознати истински открития.


Никола Маринов. Момиче и бебе, ок. 1911
Маслени бои, платно

Сред известните имена на български художници са Владимир Димитров-Майстора, представен с портрети на неговите племенници, Васил Стоилов ̶ с ранен подписан пейзаж и етюди към знакови творби, Цанко Лавренов ̶ с автопортрет, Александър Мутафов ̶ с ранен морски пейзаж, Никола Маринов ̶ с живописни платна, много редки за неговото творчество и неизвестни досега. Едно от по-малко познатите имена е на Никола Канов, представен с академични етюди от края на ХІХ в. Сред произведенията на скулптурата интерес представляват релефите от Жеко Спиридонов (бронз) и Андрей Николов (гипс), както и нетипичната за творчеството на Цено Тодоров майолика (Голо тяло). Творбите на майсторите на символизма Христо Берберов и Георги Машев са представителни за епохата.


Христо Берберов. Цигуларка (жената на художника), ок. 1912
Маслени бои, платно

Сред чужденците работили в България са Иван Мърквичка и Ярослав Вешин. От него и от известния представител на виенския сецесион Густав Климт в изложбата са включени рисунки на голи тела, а от Мърквичка, етюд на Грънчар.


Владимир Димитров - Майстора. Портрет на Павлина Георгиева, ок. 1930
Маслени бои, платно

За изложбата е присъщо жанровото многообразие – портрети, пейзажи и натюрморти. Сред портретите впечатлява изключителният „Портрет на млада жена“ от Борис Митов. Жанрът голо тяло в границите от 80-те г. на ХІХ в. до първата половина на ХХ в. е представен не само с творби от Вешин и Климт. Сред произведенията е една доста известна композиция на Илия Петров и рядка за творчеството на Васил Захариев творба, изпълнена в акварел.


Георги Каракашев. Натюрморт, към 1937
Маслени бои, платно


Георги Попов - Джон, 1906-1961 лява. Свети Георги, ок. 1940
Пастел, хартия

Изложбата се открива на 14 август (вход с покани) и ще продължи до 24 август 2018 г.

More from View Sofia

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?