Следва

We love: Мария Шарапова x Nike

Trend report: Какво е warcore и защо го носим?

Бойни шапки, пухенки като бронежилетки и поясни чанти под формата на патрондаши - военизирането на подиума е в пълен прогрес...

All fashion преди 5 години

Обединяваме тренда под името стил warcore, тръгнал от уличните марки и завзел високата мода неусетно.


Louis Vuitton Spring 2019

Преди да продължите четенето, прегледайте отново дебютната колекция на Върджил Абло за Louis Vuitton — именно след въпросното ревю се появи неологизмът warcore. Белоснежните си ризи дизайнерът изработва по примера на саката на разузнавачите - с огромно количество джобове с различен обем, поясните чанти напомнят патрондаши, а презрамките на раниците имитират оръжейни ремъци. Факт, във всички тези дрехи и аксесоари присъства warcore внушението — моделите изглеждат като военнослужещи, без да имат отношение към материята. Все едно имат намерение да се вмъкнат на връщане към вкъщи в съседната на дома им военна база.


 Louis Vuitton Spring 2019


 Louis Vuitton Spring 2019

Най-интересното е, че заигравката с военната естетика не плаши никого, напротив, силно привлекателна е. Добър пример е Матю Уилямс и марката му Alyx: за две години дизайнерът се превърна във влиятелна фигура в мъжката мода, когото дори Ким Джоунс покани на помощ за дебютната си колекция за Dior Homme. Уилямс превърна собствената си марка в warcore, пускайки на пазара пухени якета под формата на бронежилетки, колани за тактическо обучение, чанти-мешки и талибански маски, и, съдейки по внушителния асортимент и шума около Alyx, интересът към тази стоки е налице.


 Alyx Spring 2019


 Alyx Spring 2019

Атрибут на warcore е също и балаклавът, който от колекциите на брандовете за стрийт мода се появи директно на подиума - при Gucci и Calvin Klein. Според една от версиите, за появата на този аксесоар за глава сме задължени на Кримската война, когато през студената зима на 1854 година британските войници остават без униформи и мундири и купуват от местните жители топли шапки. Именно те, по молбата на военните, измислят фасона на шапките-маски.


Marine Serre Fall 2018


Gucci Fall 2018

По думите на редактора на Vogue Стеф Йотки, която и въведе термина warcore, тенденцията да се вкарват военни детайли в облеклото олицетворява "лошите времена на геополитическа криза", както и "насилието, хаоса и нарасналата тревожност по целия свят". И все пак възниква въпросът - няма ли да нарасне тази тревога още повече, ако тръгнем по улиците, облечени все едно отиваме на война? Всъщност, историята на модата помни, че военната униформа може да се използва за създаването не на агресивно, а, напротив, на мирно настроение. Хипитата през 70-те години носят армейски куртки, абсолютно миролюбиво настроени и единствено като знак на протест срещу войната във Виетнам. Съмнително е все пак, че подобен подход ще сработи днес, предвид крайното разгъване на тренда с предложението на, например, streetwear-марката Anti Social Club, да тръгнем "въоръжени" с щитове по улиците.

Ако не прехвърлим границите, то цитирането на военното облекло в ежедневната мода е практичен ход. Днес дрехите трябва да са удобни и функционални, която идея прекрасно въплащава военната униформа, при която няма място за излишна декоративност и всеки детайл има утилитарна функция. И все пак, ако отхвърлим асоциацията с военните, не бихме имали нищо против да оставим чантите у дома, разполагайки телефона, кредитните си карти и ключовете по джобовете на разузнавателното си яке (например Louis Vuitton), и няма да махаме шапката-маска (идеал на Gucci) от септември до април.


Raf Simons Fall 2001


 Raf Simons Spring 2002


Calvin Klein Fall 2018


 Preen by Thornton Bregazzi 2018


Helmut Lang Fall 2003

More All fashion