Шампионката Симона Пейчева с интервю пред млади журналисти в „Камчия“

Шампионката Симона Пейчева с интервю пред млади журналисти в „Камчия“

Детската лагерна смяна „Млади журналисти“ започна в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ на 14 август...

В нея участват деца от цяла България, а също и от Русия. Лице на смяната е известният български телевизионен журналист и автор на над 10 документални филма, излъчени в ефира на Нова ТВ, БНТ и Канал 3 - Наделина Анева. Партнират й колегите й Невяна Троянска - журналист с над 30-годишен стаж, отговорен редактор на "Морски Труд" и дългогодишен кореспондент на в. "Труд" и Зоя Черешарова – водещ и редактор на предаването “България днес” по БНТ2.

По време на първото занятие бъдещите журналисти се запознаха с кратката история на телевизията, разбраха, че най-големите открития, свързани със света на телевизията принадлежат именно на млади хора. Децата имаха възможност да пишат на автентична пишеща машина, научиха стари технологии за производство на печатни медии, а също и какви са съвременните предимства на електронните издания.

„Намираме се на границата на нов етап от развитието на световната журналистика. Медиите се променят, а младите журналисти трябва да са подготвени за предизвикателствата на професията. Най-важното за репортера е да бъде любопитен и винаги да представя истината на обществото“, сподели в началото на мастър-класа Наделина Анева. Невяна Троянска разказа за информационната сигурност и безопасност в интернет. Децата участваха активно в разговора за „фалшивите“ новини – как да ги разпознаем и колко вредни и опасни са те за формирането на общественото мнение.

С изключителен интерес младите репортери се подготвиха и за първото си интервю – пред камерата и микрофона застана лично двукратната световна шампионка по художествена гимнастика Симона Пейчева, която е на тренировъчен лагер с клуба си в Спортен комплекс „Камчия“. По-рано през деня децата се запознаха с постиженията на известната българска състезателка и треньорка и обсъдиха въпросите си към нея. И въпреки, че интервюто бе предвидено за кратко време, те дълго разговаряха със Симона Пейчева и след като камерата бе изключена. Гимнастичката похвали 10-годишните репортери за въпросите и подготовката им. Разказа им за личния си опит като телевизионен водещ, сподели интересни случки от живи предавания и им пожела да учат и да се подготвят старателно. „Журналистът трябва да има богати познания в различни области, за да може да излиза от непредвидени ситуации“, сподели тя.

Утре бъдещите журналисти ще участват в мастър-клас по монтаж, като сами ще редактират интервюто с двукратната световна шампионка. Децата получиха и задача да направят снимки и да подготвят репортаж за красотата на „Камчия“, за забележителностите и интересните хора, които им предстои да видят в комплекса. Техните новини и фотографии ще бъдат публикувани на страниците на СОК „Камчия“ в социалните мрежи.

В четвъртък предстои друга вълнуваща среща на младите репортери – те ще посетят Авиокосмическия център с планетариум и ще направят интервю с космонавта-изследовател Красимир Стоянов. В петък и събота ще отрязят VІІ-то издание на Международния фестивал „Магията на куклите“, в който заедно със свои връстници от социални домове ще изработят различни видове кукли.

В програмата на лагерната смяна са включени мастър-класове по операторско майсторство и монтаж, а така също и по поведение пред камера и микрофон.

Голяма част от участниците в смяната вече изразиха желанието си истинската и честната журналистика да стане тяхна бъдеща професия.


 Неделина Анева

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.