Следва

„Нови разследвания“

Изкуство, което да докоснеш. Откриване на изложбата „Материя над материята“ в Гьоте-институт

Гьоте-институт България стартира новия сезон с откриване на изложба с български и гръцки художници и 3D дизайнери, които експериментират с 3D-принтиране и как може изкуството да се доближи до публиката чрез допир....

Events преди 5 години

МАТЕРИЯ НАД МАТЕРИЯТА
Георги Стоянов, Марина Велисиоти, Никос Лампринос, Никос Маринис, Пепа Иванова, Савас Метаксас, Анто. Милота / Златолин Дончев

3D дизайн: Катерина Бакалиу, Джорджия Цази, B2N
Изложбен дизайн: Рая Стефанова

5 септември – 6 октомври 2018
Откриване: 4 септември, 18:30 ч.

Гьоте-институт България
Ул. „Будапеща“ 1, София

„Matter over Matter“ е интердисциплинарен проект, който среща съвременни художници и 3D дизайнери от България и Гърция. Той изследва как новите технологии като 3D принтирането оказват влияние върху нашето възприятие и разбиране за материята, но също така и как съвременното изкуство рефлектира върху това чрез нови практики и подходи.

Гръцките художници Марина Велисиоти, Никос Лампринос, Никос Маринис и Савас Метаксас и българските автори Георги Стоянов, Пепа Иванова и българо-италианското дуо Анто. Милота / Златолин Дончев бяха поканени да се включат в проекта. Всички те работят в различни области като живопис, звук, текстил, фотография, инсталация и дизайн. В продължение на няколко месеца те си сътрудничиха с 3D дизайнери, за да разработят нова творба, основаваща се на различните разбирания за материалност, тактилност и прехода от една материалност или медия в друга. Тази среща изследва и как творбите могат да се доближат до публиката чрез докосване.

Изложбата с резултатите от проекта ще бъде представена в галерията на Гьоте-институт България. Тя ще се открие на 4 септември от 18:30 и ще може да бъде видяна до 5 октомври. След това изложбата ще бъде показана и в Гьоте-институт Солун през октомври-ноември 2018г.

„Matter over Matter“ е проект по инициатива на Йоана Стефанова (България), Димитра Циашкоглу (Гърция), Йоргия Цази (Гърция), Стела Анастасаки (Гърция). Проектът стартира в рамките на Cultural Management Academy 2017 в София, Букурещ и Солун и е финансиран от проектния фонд на Академията.

Проектът е реализиран с подкрепата на студио за 3D печат B2N. Изложбата ще бъде част и от събитието Additive Days между 4 и 6 октомври 2018 г.

Повече информация за проекта и участващите художници и дизайнери можете да намерите тук.

More from View Sofia

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.