Следва

CineLibri разпространява АЗ СЪМ ТИ, АДРИАНА на Петър Попзлатев

Четиво в петък: „Липсващото досие”

На 7 септември излиза от печат „Липсващото досие” – романът, който изстреля израелския писател Дрор Мишани в орбитата на най-успешните автори на трилъри!

Books преди 5 години

Тази седмица четивото ни търпи леки промени - не е в четвъртък, а в петък, но пък по нищо не отстъпва на предните...


„Липсващото досие” ни запознава с ексцентричния инспектор Авраам, за когото работата в полицията е целият му живот. Той си остава полицай, дори когато не е на служба, и има тайно хоби: да разкрива грешните ходове, които поднасят майсторите на криминалната проза. И ето че един на пръв поглед банален случай, изчезването на шестнайсетгодишен младеж, поставя на изпитание способностите му. В семейството и в обкръжението на момчето сякаш всички са се наговорили да премълчават или да крият истината, принуждавайки го стъпка по стъпка, от заблуда към заблуда, да се домогва до нея и в края на краищата да я приеме, колкото и болезнена да е тя.

Дрор Мишани е роден през 1975 година в Холон, предградие на Тел Авив, където се развива действието на поредицата романи с главен герой инспектор Авраам. Първият от тях, Липсващото досие, е преведен на повече от 15 езика и печели наградата за най-добър чуждоезичен криминален роман в Швеция, а също наградата на читателите на френското издание „Поен”. Интригата се разгръща постепенно, следвайки не ритъма на литературата, а на живия живот, и изправя читателя пред вечния въпрос за невинността и вината, за признанието и разкаянието. До неочакваната развръзка, която идва като гръм от ясно небе.

По мотиви от романа е създаден филмът Fleuve Noir (2018) с участието на Венсан Касел и Ромен Дюри. Режисьор е Ерик Зонка.
 

More from View Sofia

More Books