Следва

Vogue Girl: Октомврийска Гага

Back to the Future: Носталгията в най-хубавия й прочит е в Сердика Център

Завръщане в бъдещето...

All About Life преди 5 години

Любимият МОЛ готви нова изненада - Сердика Център е с тотално нова концепция за настоящия месец, приветстващ новия сезон. Машина на времето, скачаща от 20-те през 70-те, та чак до 90-те години на миналия век, ще ни преведе през дизайн и културни феномени на времето, иконичния Chanel № 5 и завръщащия се чарлстон, култови списания и "нова" музика.

Всичко подробно е в редовете долу >>>


На кого дължим 40-часовата работна седмица, кой е авторът на чушкопека – емблематичният домакински СОЦ-уред и спомняте ли си коя е първата книга от поредицата за Хари Потър? През септември Сердика Център се превръща в машина на времето, която отвежда във вълнуващите времена на 20-те, 70-те и 90-те години с любопитни истории и факти от миналото плюс истински обекти, снимки и звуци. Интерактивни кътове предлагат забавления в духа на ерата. В допълнение, някои от марките, основани в тези декади, предлагат специални намаления на свои емблематични артикули.

Сердика Център представя и изложбата “Машина на времето”. Събитието проследява в истории, печатни материали, снимки и обекти най-интересното от областта на културата и други общественозначими за света развития за трите знакови за 20-ти век десетилетия. Всеки посетител на Сердика Център може да разгледа изложбата, да се включи в игра, характерна за всяко десетилетие, да чуе музика оттогава или да прочете в специално направения тематичен кът книга, придобила популярност в онези години. Фокус са теми като дизайн от ежедневието, културни феномени, мода.

20-те години, 10 - 16 септември

Двадесетте години променят гръмко и енергично хода на историята и затова често биват наричани „Бурните“. Светът преживява Първата световна война и Голямата пандемия от “Испански грип”. Става свидетел на Сухия режим и неговите известни гангстери. Радиото се появява във все повече домове. По това време са и първите цветни и озвучени филми от Холивуд. В Европа се заражда ар деко, който ярко повлиява на архитектура, интериор и мода. Оживява и най-известната мишка – Мики Маус. Коко Шанел създава иконата на всички парфюми - Chanel No 5. Това са бунтарски години със свободолюбив дух. На тях им прилича необузданият джаз и импровизационния чарлстон, рязкото вдигане на полите над глезените и късите дамски прически, провокативните танци и неприлични партита, Фицджералд, Хемингуей, Дали и Пикасо.



70-те години, 17 - 23 септември, 2018

През 1970-те има всичко – върхови постижения на човешкия ум и дълбоки политикономически кризи. Сред спадове, като петролната криза и войната във Виетнам, са и събития - признаци за колективен здрав разум и научен напредък като: световното отбелязване на Деня на Земята (22 април 1970) за ефективни екологични политики, раждането на първото бебе след инвитро оплождане (1978), основаването на най-мощните компютърни компании - Microsoft и Apple, първият Sony Walkman, който революционизира слушането на музика в движение, а Джордж Лукас променя завинаги историята на киното с Междузвездни войни.





България построява АЕЦ Козлудуй, става втори по големина износител на вино в света, стига 2 пъти до световно футболно първенство, а на Световното изложение в Осака, Япония, серията електронни калкулатори Елка 42 получава златен медал.


90-те години, 24 - 30 септевмри 2018

Последното десетилетие на 20 век: разпадът на Източния блок увлича България в промени, зареждащи с обещания, скоро вгорчени от инфлация, безработица и политическа нестабилност. Волни интерпретации на ярки културни явления от Запад в мода, музика, медии и изкуство раждат някои от най-оборотните поп образи като предаването Улицата, Ку-ку бенд, списание Егоист, Супершоу Невада, дублираните филми от видеотеките, култ към българския национален отбор по футбол след САЩ 1994-та и много други. В края на предния век страната ни поема по нов исторически курс с посока членство в НАТО и ЕС.



В глобален план това са години на просперитет и мир, но и засилващо се влияние на тероризъм и геноцид в някои части на света. Златната ера на ситкомите, на нови жанрове в музиката и на космически постижения, 1990-те са достоен силен финал на века.


Освен всичко изброено, Сердика Център са подготвили още изненади под формата на концерти, тематични за всички времеви периоди:

Мишо Йосифов и квинтет: 11-ти септември от 19:00 часа, тематична за 20-те джазова музика. Повече за събитието тук!

Орлин Павлов:
20-ти септемри от 19:00 часа, музика в стила на 70-те + фен среща с Орлин.

90-те...

Ние нямаме търпение да се посветим на едно пътуване във времето, към безкрая и отвъд!

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 5 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.