Следва

“SUB IMAGO DIALOGOS”

Българин грабна първата награда на Huawei Next Image Awards

Вече са ясни всички победители в конкурса Huawei Next Image Awards за района на Централна и Източна Европа и Скандинавието...

Events преди 5 години

На 10 септември 2018 г. бяха обявени снимките - победители в регионалния конкурс на Huawei – Next Image Аwards. Фотографи от 20 страни изпратиха 67 610 кадъра, над 6000 от които от България – една от най-активните държави, участващи в конкурса. Те събраха общо 956 326 гласа. Конкурсът беше разделен в 6 категории, като най-много снимки - 26 649, участваха в категорията Nature. За България обаче най-печеливша се оказа категорията Check-In, в която български участник с профилно име emiliobgr спечели първото място със снимката си “Sir Archibald”, с описание #sirarchibald and morning fog in Varna, Bulgaria.

Победителят взима всичко
Конкурсът предложи стойностни награди за всички победители. Наградата е голямо признание, както за участващите професионалисти, така и за аматьорите, като разбира се най-голямата награда за всички е признанието на хората.

Голямата награда в конкурса - Grand Prix Award, печели Rekapavo от Унгария със снимката си „Art & Leukemia”. Rekapavo е избран от журито сред много други участници, за да получи не само парична награда на стойност 10 000 евро, но и лаптоп MateBook X, както и фото екскурзия до Италия, озаглавена „Фотографска експедиция в Италия“, спонсорирана и организирана от National Geographic. Освен това, той получава специална публикация в престижното списание National Geographic.

Това е снимкaта, която е избрана от журито сред всички качени на сайта и е получила най-голям брой гласове от феновете.

Категории и победители
Носителите на първа награда във всяка от категориите, сред които и emiliobgr, печелят Huawei Matebook X, публикация в National Geographic, и 2000 евро.

Ето и имената на авторите с най-добрите снимки в отделните категории, които участваха:
Check-In – откриването на нови места и преживявания;

1 място в категория Check-in е за автора emiliobgr от България със снимката „Sir Archibald”



Faces – експериментират с идентичност и силата на портретната фотография;

1 място в категория Faces e за costin.mocanu от Румъния и снимката „The rainy day“



Good Night – заснемане на моменти при слаба светлина;

1 място в категория Good night е за автора Wes.MW от Полша със снимката „Caught in a beam of light”



Hello, Life! – споделяне на емоции или вдъхновения от ежедневни преживявания;

1 място в категория Hello, Life! е за автора costin.mocanu от Румъния със снимката „Solo”



Nature – флора, фауна и пейзажи в най-естествения им вид;

1 място в категория Nature е на автора Biктор от Украйна със снимка „untitled”



Story Board – да разкажеш една история в 9 кадъра или серия от снимки, които показват интересна и вълнуваща история;

1 място в категория Storyboard е за zdenek-dvorak от Чехия със снимката „Moments from the life of my daughter”



Престижното жури
Конкурсът за мобилна фотография на Huawei Next Image Awards за Централна и Източна Европа се фокусира върху една специфична сфера във фотографията – мобилната. Модерните смартфони вече са оборудвани с камери, които могат достойно да се състезават с традиционните фотоапарати. Човек вече трудно може да открие разликите между две снимки, направени със смартфон и фотоапарат. Напредъкът в технологиите е настина неизбежен, а лицата, които представят журито в конкурса доказват, че дори професионалните фотографи, обучени в традиционна фотография, виждат, че нещата се променят. Мобилната фотография дава възможност на всеки да улови най-добрия кадър – онези наистина впечатляващи мигове, които могат да станат произведение на изкуството. Факт е, че вече почти всеки има смартфон с камера под ръка или в джоба си – това предоставя лесна възможност да се улови магията на ежедневната реалност, която ни заобикаля.

Всички това сериозно затрудни журито във финалния им избор. Имаше три основни фактора, които бяха взети под внимание от журито при избора на отличените снимки. Първият бе художествената стойност на всяка фотография. Вторият – качеството на снимката и третият – степента на уникалност на заснетия кадър.

Журито беше съставено от шестима професионалисти, които имат различен артистичен произход:
- Доминик Брако - фотограф на National Geographic;
- Алекс Ламбрехтс - оторизиран фотограф на Leica;
- Томаш Лазар - лауреат на World Press Photo;
- Боби Анвар – високо признат фотограф в Дания;
- Гал Гадот - актриса и рекламно лице на серията Huawei P20;
Тази експертна група бе допълнена от президента на Huawei Consumer Business Group за Централна и Източна Европа – г-н Янмин Уанг, който сподели за конкурса:
“Ние искаме да предоставим възможност на всички любители на фотографията да направят най-добрите снимки с нашите смартфони. Хилядите качени снимки, които видяхме в конкурса ни Next Image, ни насърчават да продължаваме да изследваме още по-задълбочено възможностите за изграждането на едно ново поколение на визуална култура заедно с всички потребители на мобилни телефони по целия свят.”
Наградите и славата

Основният Grand Prix победител, с други думи, фотографът, който направи най-добрата снимка според журито, спечели MateBook X, публикация в списание National Geographic и 10 000 евро. Той също така ще получи възможност да стане част от експедицията на National Geographic. Във всяка категория, победителите на 1во място получиха 2000 евро и MateBook Х като останалите участници също имаха възможност да получат ценни награди. Класираните автори на снимки на 2ро и 3то място във всяка категория получиха съответно Huawei P20 Pro и Huawei P20.

Трябва специално да отбележим и специалната Награда на публиката (предоставена във всяка категория) – като там победителите бяха наградени с Huawei P20 за снимката им, събрала най-голям брой гласове от всички фенове. Тази година получихме рекорден брой невероятни снимки и много други участници заслужиха награди, но за съжаление имаше награди само за най-добрите.

Факт е, че мобилната фотография печели все повече и повече вниманието на хората. Това доказа: конкурсът на Huawei - Next Image Awards, броят на участниците в него, качените снимки на сайта и броят на гласувалите. В резултат на това, все повече и повече хора се интересуват как могат да станат професионални фотографи или любители, които искат да заснемат уникални и силно въздействащи кадри. Всичко това е възможно, благодарение на постиженията на съвременната технология, например с помощта на Huawei P20 Pro – лидер в класацията на DxO за най-добрите фотографски смартфони. Той е оборудван с тройна камера с разпознаване на изображения, страхотен нощен режим и усъвършенстван изкуствен интелект, който значително повишава качеството на снимките и по този начин поставя нови граници на възможното в мобилната фотография. Освен това Huawei P20 Pro позволява на потребителите му да заснемат кадри като истински шампиони или професионалисти в конкурса Next Image.

Страница на конкурса Next Image: http://campaign.consumer.huawei.com/eu/

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 3 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?