Следва

ЪПСУРТ дават старт на новия музикален сезон в култовия SOFIA LIVE CLUB

“SUB IMAGO DIALOGOS”

Изложба на Мария Целкинска и Анна Икономова
18 септември – 06 октомври 2018 г.
 

Events преди 5 години

Галерия „ЕТЮД“ има удоволствието да ви представи изложбата “SUB IMAGO DIALOGOS” (СУБ ИМАГО ДИАЛОГОС), която представя две различни серии абстрактни картини, противопоставящи подходите на двете художнички – Мария Целкинска и Анна Икономова. Това не е просто едно заглавие в духа на „мулти-култи“ явлението в Европа от последните няколко години, а търсена словесна плетеница, която описва концепцията на работа по абстрактните композиции.

IMAGO е латинска дума, означаваща ОБРАЗ. Същата дума се използва и за обозначаване на стадия на развитие при определени форми на живот (при насекомите) и представлява трансформацията, чрез която на бял свят се появява нов завършен индивид. Двете художнички не работят с образа затова картините им са „субимаго“ т.е. извън-образни. Оставяйки образа, те съсредоточават усилията към цвета, и към нуждата от изживяването на цвета, която е основна действаща сила за двете авторки:



„Решихме, че цветът ще бъде организиращата линия в работите ни и ще водим диалози с основните цветове: червено, синьо и жълто. Поставихме си цел да изследваме възможностите на цвета по отношение на това как той ще направи организация на пространството и дали е достатъчен, за да има автономно художествено въздействие.

Думата “dialogos”, взета от испанския език, разделихме на две части dia – ден, logos – думи, слово. Искахме да дадем светлина на нашето символ верую, да покажем нашия дискурс към темата за абстракцията…

Двете подхождаме към концепцията на изложбата с различни техники, като противопоставяме живописната класическа техника и дигиталната графика. Това е вторият диалог, който водим помежду си.

Надяваме се, че ще има и трети диалог – този път между картините и зрителя…“

More from View Sofia

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?