Следва

Четиво в четвъртък: "Улица Каталин" на Магда Сабо

Световноизвестият хореограф Шамел Питс пристига в театър Азарян с премиера на зашеметящия спектакъл „Черна Дупка”

Пърформансът е част от трилогията „Черната серия” и ще бъде представен в НДК в партньорство с Ðerida Dance Center...

Events преди 5 години

На 24 септември от 19:00 часа Театър Азарян и Derida Dance Center представят калейдоскопичния пърформанс „Черна дупка”. Премиерният спектакъл използва светлина, движение и визуално изкуство и предлага на публиката да се ангажира по начин, който да превърне изживяването в дълбоко, цветно пътуване без изход.

Въпреки че заглавието произхожда от космическия феномен „черна дупка”, не цели да го обясни научно. Нещо повече, предлага да се използва идеята за трансформационната среда на черната дупка, за да се придаде атмосфера на загадъчност към това, което тя обхваща.
Пърформансът изследва и споделя одисея, в която трима талантливи тъмнокожи артисти се обединяват, за да създадат троица на жизненост, футуризъм и приемане.

Черна дупка” е третото творение на хореографа с респектираща биография Шамел Питс от „Черната серия”. Оттам идва и подзаглавието „Трилогия” или „Триатлон”. Според автора му това е състезание - маратон в три части. „Всяко едно от трите представления слуша и изследва това, което е вътре в нас, между нас и около нас. Постоянно търся лични истини и принципи и как те се срещат в съченатие с видяни по нов начин идеали и универсални истини. „Черна дупка” е най-цветната работа в тази „Черна серия”, споделя Шамел в интервю за университетското издание Michigan Quarterly Review.

Концепцията и хореографията на спектакъла са дело на Шамел Питс (САЩ); танц: Шамел Питс, Мирел Мартинс (Бразилия); Тушрик Фредерикс (Южна Африка), Джой-Мари Томсън (САЩ), Рикардо Жануарио (Бразилия). Осветлението и видео мапингът са на Лука Дел Карло (Бразилия), арт директор е Том Лов (Израел). Костюмите са създадени от Наоми Марави (Израел), Галит Райх (Израел). Композитор и музикална среда - Ед Кортес (Бразилия). Продуцент e Мирел Мартинс; международни отношения - Катерина Василиадис (Германия/Израел), графичен дизайнер - Лука Дел Карло, маркетинг стратег и мениджър - Елизабет Шмюл (САЩ).

Проектът се осъществява с подкрепата на: TMU, American Dance Abroad, gloATL, PearlArts Studios, Dock 11 / Eden и Театър Азарян към Национален дворец на Културата.

Проектът е част от резидентската програма на Derida Dance Center, която за 2018 година се подкрепя от Столична община, Министерство на Културата на Република България и Посолство на Израел в България.
 

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 3 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?