Следва

LFW Пролет/Лято 2019 - Burberry

Йоджи Ямамото & Adidas: ЕТО как започна всичко!

През 2018 г. отбелязваме 15-годишнината на една от най-успешните колаборации в света на модата.

All fashion преди 5 години



Отбелязваме, че тук не става въпрос само за мода, а по-скоро за хибрид между висша и спортна естетика, сливащи се в едно, за да отбележат един гигантски напредък днес.

Както вероятно се досещате, говорим за Y-3, красивото партньорство между японския дизайнер Йоджи Ямамото и Adidas. От своя старт през 2003-та, идеята се приема меко казано с повдигане на вежди, без прецедент в историята на модата преди това. Това е първата изобщо колаборация между моден дизайнер и спортен бранд в света, много години след това начало други големи имена започват да осмислят гениалната концепция и всъщност да се възползват от нея.






През 2003-та понятието athleisure все още не съществува - модата си е мода, а спортните брандове са ограничени само и единствено в своята си естетика, те не се вписват в едно цяло по никакъв начин. Именно тогава на Ямамото му идва гениалната идея да ги слее в едно и, общо казано, да създаде един изцяло нов дял в индустрията.

Когато идеята се ражда, личният бранд на японеца може да се похвали с 30-годишна история и утвърдено име, познато в цял свят. Макар и неговите дизайни да са силно концептуални и често неразбираеми от мнозина, той е легенда, която не можем да сбъркаме. За да стигне до тази така смела навремето идея обаче, дизайнерът започва да изпитва умора - и от своите дизайни, и от това, което вижда хората да носят.

"Модата стана скучна. Усетих, че много съм се отдалечил от улицата и съответно не можех да намеря хора, носещи моите дрехи, това ме натъжи. По това време бизнесмените в Ню Йорк започнаха да ходят до работа, облечени в комбинация от костюми и кецове. Намерих този микс за страшно очарователен."


Йоджи Ямамото


Есен/Зима 2018-та


Есен/Зима 2018-та


Есен/Зима 2018-та

Така Ямамото решава да експериментира. За да стигне до Adidas обаче, дизайнерът получава първоначален отказ от Nike, които категорично отхвърлят идеята с думите: "Благодарим ви, но ние никога няма да се занимаваме с мода." Тогава следващият логичен ход се оказва Adidas, които, макар и да осъзнават големия риск, който поемат, приемат с ентусиазъм предложението.


Пролет/Лято 2018-та


Пролет/Лято 2018-та

Идеята се приема като абсолютен шок и от модните, и от спортните почитатели, а мнозина се запитват какъв ли ще е крайният резултат. Както вече споменахме, по това време Ямамото е авангард легенда с впечатляваща кариера, която обаче остава някак скрита за обикновения потребител. Неговият подход е прекалено нишов, за да се зарадва на голям комерсиален успех, а от друга страна Adidas представляват именно това.





Въпреки съмненията, колекцията се радва на масов успех. Представена по време на Парижката седмица на модата в цели 66 визии, сред които акцент стават именно кецовете, дизайните включват още оувърсайзд суичери и панталони, дълги спортни рокли, преразгледани в минималистичната неутрална палитра или пък коренно противоположната ярка такава. Хаосът очевидно проработва добре, а там място намира и познатото ни лого Y-3, чиято абревиатура превеждаме: Y идва от Yohji Yamamoto, 3 представлява трите иконични за Adidas ленти, а тирето помежду им се явява като свързващата линия.



Пролет/Лято 2003-та

Оттам нататък колекциите вървят само напред и нагоре - Ямамото майсторски развива започнатото, за да се роди един изцяло нов сектор в модата, така популярен днес.

Безспорен хайлайт от това красиво партньорство с 15-годишна история са кецовете.
Йоджи и неговият екип работят усилено, за да създават нови и нови модели - едни невиждани досега и уникални в своя дизайн, а други - подобрени и усложнени вариации на вече познатите Adidas модели. Така се раждат вече иконичните Adizero Runner, Saikou, Kusari, Kaiwa и Bashyo, които се славят с утвърдено име сред познавачите на по-добрите кецове, и които можем да намерим в изобилие в голямото модно пространство на footshop.bg


Y-3 Adizero Runner 556 лв.


Y-3 Saikou 803 лв.


Y-3 Kusari733 лв.


Y-3 Kaiwa 679 лв.


Y-3 Bashyo 587 лв.





И докато преглеждаме отново и отново фантастичните и много желани дизайни на Y-3, хвърляме по един поглед и на следващата селекция, оформена под идеята за идеалния чифт бели кецове, които, освен че ще вдъхнат нов живот на гардероба, няма да навредят и на бюджета >>  

More All fashion