Следва

Медитацията: Сега, веднага, как

Физалис - какво, как и защо с това чудо на флората

Големите супермаркети вече имат повече от сладките интересни плодове физалис.

Health преди 5 години



Макар че навлизат в БГ-то отдавна, и до днес те не са много популярни на трапезата. Именно затова искаме да насочим вниманието към тях, тъй като са широкоприложими в кухнята и доста полезни.

Да се запознаем

Плодовете физалис имат много имена и разбира се, сортове, според които се формират и различните прозвища. Перуанска череша, домат в обвивка, ягодов домат, златист храст, цариградско грозде... все прозвища на т.нар. физалис, което е и офицалното име на типа растение (physalis). Плодовете представляват малки бледо жълти или виолетови доматчета в тънка оранжева обвивка, която някои наричат мехунка. Растат на воля във високите тропически страни Колумбия, Чили, Еквадор и Перу, но вече са култивирани и в Европа и Азия. Други благоприятни местенца за растежа на физалис са Африка, Австралия и Индия.

Сред многобройните видове физалис най-често се консумират мексиканският, перуанският и ягодовият физалис. Мексиканският вид има най-големи плодове – могат да достигнат до 80 грама, а перуанският и ягодовият раждат плодове между 5 и 12 грама. Ягодовият физалис носи такова име заради силния ягодов аромат, който го прави топ съставка в различни десерти.

Вкус и ползи

Като вкус повечето физалиси са тръпчиво-сладки, а ползите от хапването на този плод са почти безкрайни. Физалисът съдържа много голямо количество витамини и минерали, както и други жизненоважни вещества. Големите количества витамин С (около 17% от дневната доза в 100 г) и желязо, го правят незаменим помощник на бременните жени, които се нуждаят от допълнително желязо. Самият витамин С подпомага усвояването на желязото и допълнително допринася за полезността на плода. А витамин С е полезен за здрави зъби, кости и тъкани и е с високи противоинфекциозни свойства. Важно е да припомним, че витамин С не се произвежда от организма и можем да си го набавим само чрез храна или на таблетки.

Високите количества на витамин С във физалиса също се свързват и с благоприятното въздействие върху мозъка и когнитивните способности. Спомагат за елиминирането на амилоидната плака в когнитивните пътища, която се формира от свободните радикали и оксидативния стрес. Така, физалисът и други храни, богати на витамин С, спомагат за подобряването и превенцията на различни мозъчни заболявания, като Алцхаймер например.

Физалисът е богат на пектин, който сам по себе си е супер полезен. Пектинът има детоксикиращи свойства, като с това значително намалява риска от рак на дебелото черво. Той също намалява лошия холестерол и регулира кръвната захар. Води до по-дълготрайно чувство за ситост, тъй че е добър помощник при отслабване. Въпреки че топ пектиновите плодове са цитрусите и ябълките, физалисът също е добра храна в това отношение.



Къде ще го срещнем?

Ще срещнем физалис в саксията до прозореца като декоративно растение, в туршии или сосове или в някой десерт като украса или екзотична добавка. Чуден е за желиране именно поради наличието на високи количества пектин и затова можем да се възползваме от многото рецепти за сладка от физалиса.



Да сготвим

Ето и три предложения за физалиса в реална гурме употреба.

„Конфитюр“ с или без захар

1. 1 кг захар
2. 1 кг физалис
3. 300 мл вода
4. Малко лимонов сок или киселина


Как се прави?

Посипваме измития физалис със захарта и оставяме за 12 часа. После прецеждаме събралата се вода, кипваме я, добавяме физалиса и варим до сгъстяване. Добавяме лимона (2 с.л.) и стерилизираме. Правим палачинки, може със соево брашно за по-чувствителните към въглехидрати и гарнираме със сладкото. Тръпчивият вкус прозира под захарта и прави творението интересно преживяване за небцето. Диабетиците или нелюбителите на захар могат да пробват да направят сладкото без захар. В такъв случай само варят плодовете на котлона до сгъстяване. Тъй като може да е възкисело без захар, предлагаме да използвате течен подсладител точно преди хапване.

Физалена салата

1. 100 г физалис
2. 1 авокадо
3. 100 г зелени мини аспержи и една чушка
4. 40 г ядки от кашу
5. 50 g сирене бри
6. Една шарена салата.
7. Сол и зехтин

Как я правим? Гриловаме за няколко минути аспержите, като ги поръсваме със сол и зехтин. Нарязваме на жулиени чушката и авокадото и ги смесваме със салатата и другите съставки. Топираме с меден или авокадо дресинг. Сипваме ледено бяло вино в чаша и се радваме на живота.

Smoothie с физалис

Можем да пием физалиса:
Взимаме си 20-ина плодчета физалис, 2 банана, 1 чаена чаша соево мляко и 1 с.л. чиа семена. За сила и цвят добавяме шепа спанак, блиндираме и изсипваме в чаша.

Enjoy!

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.