Следва

Чао, чао Б.Х.: Ким и Кание се местят

Медитацията: Сега, веднага, как

Медитацията - стана много модерна напоследък. Като дума и като практика.

Health преди 5 години

Редица известни личности признават силата й да намалява стреса в ежедневието.
Медитацията е практика, от която човечеството се ползва от Античността насам. Тогава ползите й не са били научно оспорвани или доказвани.

В наши дни има редица изследвания, в които се търси с конкретика за какво и как точно помага медитацията на забързания космополитен индивид. Психологията я използва за облекчение на депресията, стреса и тревожността, както и за справяне с различни зависимости. За някои учени все още няма достатъчно категорични доказателства за положителния ефект на медитацията върху настроението, способността за фокусиране, хранителните навици или съня. Но за тези, които я практикуват, а не наблюдават, медитацията определено има положителен ефект в ежедневието ни. Тя е като въздуха за менталната, емоционална и духовна част от организма.

Какво точно имаме предвид под медитация?
Сложен въпрос, предвид смисъла, в който многобройните религиозни и други общности използват думата. Но все пак, базовата дефиниция, която се предполага във всички употреби на думата е, че медитацията е практика, която има за цел постигането на по-ясно съзнание и по-голяма емоционална стабилност. Тази практика може да включва различни техники, като пеене (обикновено т.нар. “чантинг” - chanting), четене на духовна (не религиозна) литература, слушане. Слушане на Бог, на Висша сила или за невярващите - време за изостряне на сетивата ни и лична трансформация към една по-добра версия на нас самите.

Да чуем за ефекта на медитацията
Редица звезди признават силата на медитацията в ежедневния им живот. Кейти Пери, Клинт Истууд, Ръсел Бранд, Никол Кидман и Мадона са едни от многото фенове на трансцедетнталната медитация в Холивуд. Клинт Истууд я практикува вече близо 40 години, а Никол Кидман - почти 30.

Опра Уинфри споделя, че насърчава служителите си да медитират, защото това има големи ползи за бизнеса й. Водещата на най-успешното тв шоу в света казва, че ефектът от медитацията е многостранен. Той включва отърваване от мигрени, по-добри взаимоотношения и по-качествен сън.

В корпоративните среди се практикува медитация с цел редуциране на стреса и повишаване на ефективността на служителите. Един от първите служители на Google например стартира програма за медитация през 2007 г. Тя е под името Search Inside Yourself и предлага курсове по усъвършенстване на емоционалната интелигентност. Те включват медитативни практики, които развиват способността за самопознание и съответно водят до положителна промяна и по-добри решения. Някои от преминалите програмата твърдят, че курсът е променил изцяло живота им.

Да видим ефекта на медитацията
Опитът е най-важното нещо. Той затваря устата на всички теории и убеждава най-категорично. Две от най-известните медитативни практики, които не са свързани с религия, са трансценденталната медитация и т.нар. mindfulness медитация. Едната можете да направите веднага, след като изчетете статията, за другата ще Ви трябва малко помощ.

Трансцендентална медитация (ТМ) е проста и сравнително лесна техника, която за разлика от медитациите за фокус, не изисква сериозно усилие за концентрация. Целта на трансценденталната медитация е освобождаване от хиперактивноста на ума, най-често изразявана в “трябва” командите на съзнанието. “Трябва да звънна на Жоро, трябва да пусна пералня, трябва да планирам почивката, трябва да прочета тази новина (тази книга), трябва да напазарувам….” При теорията за ТМ се наблюдава следният феномен - зависимостта на ума ни към многото задачи в ежедневието отразява първото ниво на съзнанието ни, което се характеризира с по-голяма активност. Според Махариши Махеш Йоги (1914 - 2008), който един вид официализира древния вече метод на ТМ, “трябва-нивото” е само видимата част на съзнанието ни, което наподобява айсберг. Решението да отидем по-надолу към нашето съзнание позволява да успокоим ума си, защото според практикуващи и учени, самото съзнание има това свойство и тази способност за релакс.

За да практикуваме трансцеденталната медидация обаче трябва да преминем през неколкодневен курс със сертифициран преподавател. Той ще ни даде специална мантра, която да повтаряме наум и с която да напуснем повърхностното ниво на съзнанието си. Важното за тази мантра е, че тя не е определена дума със значение, което знаем вече, защото това ще ни държи в обсега на мисленето и лингвистичния фон, който вече свързваме с определени неща в реалността. По-скоро ще получим безсмислен звук, който да повтаряме, за да разчистим пътя си към по-голямата и по-тиха и спокойна част на съзнанието си. Според експертите в ТМ, които се позовават на научни изследвания, 20-минутна практика на ден намалява нивата на кортизол (хормона на стреса) с поне 30%, намалява високото кръвно налягане и увеличава нивата на серотонин и пролактин (хормон, свързан с усещането за благосъстояние).

Друга много популярна медитативна практика е т.нар. mindfulness meditation. Английската дума за “mindfulness”, която означава осъзнатост обаче не е достатъчно изчерпателна, за да опише точно това чудо, което будистите наричат “sati” и което всъщност се има предвид под думата mindfulness. Това е специален вид осъзнаване на реалността и всичко, което се случва в нея в момента.Той е лишен от оценки и критики.

Осъзнаването от този тип включва засилена способност за потапяне в настоящето, наблюдение, разпознаване и абсорбиране на всичко наоколо - мисли, образи, чувства, усещания, пространствени измерения, звуци и др. В този вид осъзнатост отсъстват критика, оценка, анализи или мнения на вникващия по-дълбоко в реалността. Умът е отворен, приемащ, неангажиран и разглежда и изследва настоящето с любопитство, без предразсъдъци и без усилие, пише психологът Калин Георгиев.



Сред основните цели и ефекти на “майндфулнес,” са усилване на осъзнатостта, справяне с емоциите и мислите, по-дълбоко самопознание, по-голямо ниво на автентичност и способност за справяне с житейските трудности без напрежение и борба, добавя той. Тази практика спомага за синхронизацията на нашето “аз” с хората около нас и с природата.
Обикновено при такъв тип медитация се фокусира върху дишането. Идеята е да стоим с внимание, насочено върху дишането само. Стойката може да бъде различна, дори легнали можем да практикуваме. Целта е слушаме дишането си, да обърнем внимание на въздуха, който минава през устата или носа ни, на движението на корема или гръдния кош. Проследяването на дишането може да се окаже тежка задача за ума, който е свикнал да се разхожда и даже да тича напред-назад в миналото или в различни въображаеми идеи за бъдещето. Това е нормално. При mindfulness медитация е важно да не се осъждаме за такива траекторни отклонения на ума, а да се върнем възможно най-скоро към наблюдението и усещането на дишането.

В началото можем да започнем с 2 или 3 минути сутрин и вечер от този тип медитация. Постепенно можем да я продължим като я използваме във всяко ежедневно действие. Ще видим как ефектът й се разпростира върху всички сфери от живота ни. Ставаме по-фокусирани и с внимание към детайлите. Успяваме да се справяме със задачите си с лекота. Имаме по-голяма осъзнатост за начина и процеса на справяне с предизвикателствата в живота. Това дава по-голямо усещане за пълноценно изживяни моменти и подобрява ефективността. 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.