Следва

Профил/Анфас: Рене Карабаш

Speak Out Loud: Да сложим край на домашното насилие над жени

Неделя. Края на лятото. Не сме се виждали от месеци, не можех да се свържа с нея. За първи път закъснява за обичайната ни следобедна среща...

Health преди 5 години

Пристъпва към любимата ни маса бавно, неуверено и с малки крачки, обути в старите кецове. Изглежда като есенно листо, носено от вятъра. Носи огромни слънчеви очила, отразяващи надвисналите септемврийски облаци. Не е студено, но е с онзи кашмирен шал и коженото яке, което не е обличала от пролетта. И с раницата, окичена със значки, на по-голямата й дъщеря. Къдриците й са още по-рошави и някак набързо сплетени в нещо като кок над тила й.



Няма усмивка, няма прегръдка, няма целувка, както никога досега. Просто с усилие сваля товара от гърба си долу и без да казва нито дума, сяда много бавно и внимателно на удобния стол. Тя в никакъв случай не слага чантата си на земята. Очевидно избягва погледа ми и прехапва устни. Мълчи и в същото време крещи наум. Ръцете й изпотено се вплитат една в друга в скута й, стискат се и се отблъскват едновременно. Потърква лявото ухо, сякаш намества обеца, каквато няма. Вижда се олющеният лак с гел ефект, останал на някои от ноктите й. Изпод кожения ръкав проблясва посребрена гривна, с инкрустирана синя безкрайност, закачила се на видимо сложената току-що лепенка.

Тя е с нетипично тежък грим, въпреки опитите да го прикрие. В същото време – бледа, като китайски порцелан. С трепереща ръка описва кръгове, допирайки кожата на лицето си. С отсечени движения докосва косата си, сякаш проверява дали е там. Изглежда слаба, уязвима, крехка, но едновременно с това – решителна и смела. По своему дори е по-красива от друг път. Но някак - по-мълчалива от всякога. И сякаш по-смирена. А може би – смутена?! Но от какво?!?...



Забелязвали ли сте подобно поведение? Позната ли ви е сходна ситуация? А вие самата изпадала ли сте в такава?

Какво става с теб, приятелко? Защо мълчиш и само сълзите говорят? Къде е слънчевото момиче, което познавах?!?

Три минути. От началото на срещата ни. Откакто я видях да приближава към мен. Една дълга пауза. Една кратка космическа година. За да разбера.

Че ТЯ, както всяка четвърта жена в България, има огромен, покъртителен, кошмарен, нетърпим и неотложим проблем! ТЯ Е ПОДЛОЖЕНА НА ДОМАШНО НАСИЛИЕ! Не само физическо, но и психическо! Тя не вярва в себе си! Тя няма смелост да вземе решение! Тя се страхува да сподели! Тя е ужасена от неясното бъдеще! Тя страда заради децата си! Тя е зависима от насилника си! Тя не може да намери изход! Тя не може да открие себе си! Тя търси помощ!...

Ние, от ViewSofia, подкрепяме абсолютно безпрецедентно жените, изложени на рискове от домашен терор, и отново заставаме с всички ресурсни средства зад кампанията на Avon, подпомагаща ги в такива непоносимо мъчителни моменти! С цялото си съзнание ще насърчаваме всяка една от нас/вас да не се бои да признае – първо пред себе си, а след това и пред другите, за суровото си страдание! Като медиен партньор на хуманната акция на Avon ще опитваме да подтикваме открито и без притеснения да се говори за него! Защото всяка жена (както всеки мъж) има права и не бива да се притеснява да потърси тях и необходимата за разрешаването на такава деликатна ситуация помощ!



Уважаеми дами на всякаква възраст, вие също можете да станете част от кампанията на Avon за борба с домашното насилие, като поръчате продукт от синята серия на марката с онлайн поръчка тук или чрез своя представител, и препоръчате кампанията на приятел!
В случай, че познавате или срещнете жертва на тормоз, насочете я да потърси помощ от специалисти тук или да се обади на телефонен номер 080011977. Линията е напълно безплатна и работи денонощно!

Обръщаме се лично към ТЕБ, мило момиче!
Не се страхувай да потърсиш помощ!
Защото твоят глас е твоята сила!

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.