Четиво в четвъртък : „Прекалено шумна самота“ от Бохумил Храбал

Четиво в четвъртък : „Прекалено шумна самота“ от Бохумил Храбал

На 21 септември излиза „Прекалено шумна самота“, една история за ексцентричната и страстна любов към света на книгите и изкуството, подписана от колоса на чешката литература Бохумил Храбал!

„Прекалено шумна самота“ е сред най-въздействащите произведения на писателя и разказва историята на Хантя, който от дълги години работи в пункт за преработване на стара хартия. Превърнал това занятие в ритуал, той внимателно отделя от купчините редките книги, спасява ги от ликвидация и страстно се отдава на тяхното четене. Но в света на Храбал се редуват драстично и поетично, фантастично и натуралистично, ангелски нежно и животински свирепо, а „сивият“ житейски факт придобива неподозирани философски и лирични измерения. Пунктът за вторични суровини се превръща в „крайна гара“ не само на словесни шедьоври, но и на една човешка съдба, а „малкият човек“ се оказва необозрима духовна вселена. „Прекалено шумна самота“ е обяснение в любов към книгата, но и шеметен калейдоскоп на сложните и страховити перипетии на ХХ век. Творбата е филмирана през 1994 г. с Филип Ноаре в главната роля.

Бохумил Храбал е една от най-представителните фигури в чешката литература – майстор разказвач, чиито произведения блестят със собствена светлина в прозата на двайсети век. Завършва право в родината си, но никога не практикува по специалността - писането се оказва негова щастлива съдба. Храбал стилизира делника и плете фабули, „наемайки“ привидно обикновени хора – войници, политически анархисти, антигерои, поети, маргинали и чудаци, чиито драми и възторзи са поръсени с неподражаем хумор. У нас са издадени комичният роман „Обслужвал съм английския крал” и експерименталната новела „Уроци по танци за възрастни и напреднали”.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.