Три проекта представят българско изкуство във Виена другата седмица

Три проекта представят българско изкуство във Виена другата седмица

В рамките на международния форум за съвременно изкуство Viennacontemporary, който ще се проведе в австрийската столица от 27 до 30 септември 2018 г., галерия SARIEV Contemporary ще представи самостоятелна изложба на репрезентирания от галерията художник Лъчезар Бояджиев.

Ще бъдат изложени някои от неговите най-важни исторически творби от 90-те години на миналия век, включени в неотдавнашната му ретроспективна изложба в Софийска градска художествена галерия „Sic Transit Media Mundi (настоящето е прекалено късо и доста тясно)".


По време на дългия си път като професионален художник, Лъчезар Бояджиев участва в множество изложби, резиденции и представяния по целия свят. По думите на австрийския куратор Валтер Зайдл, "Лъчезар Бояджиев принадлежи към онова първо поколение художници, които полагат основите на съвременната художествена сцена в България през средата на 80-те години. Лъчезар Бояджиев е обучен изкуствовед и теоретик, той се стреми да създава изкуство, което поставя под въпрос традиционните символи на властта и религията, както и социалните условия в родната си страна във връзка с глобалното развитие и виртуалния свят ".

Някои от творбите, включени в представянето на Viennacontemporary, вече са показани на международни форуми – такива са „Колко гвоздея в устата?" (1992-1995) и „Бяла мишка на бял фон" (1995), които за пръв път са показани в "Ориент/ация" – четвъртото биенале в Истанбул, курирано от Рене Блок през 1995 г. Това обаче ще бъде първото по-цялостно представяне на работите на Бояджиев на международното изложение.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.