Следва

Елиезер Алшех и "ЕСТЕТИКАТА НА БЕЗОБРАЗИЕТО"

Три проекта представят българско изкуство във Виена другата седмица

В рамките на международния форум за съвременно изкуство Viennacontemporary, който ще се проведе в австрийската столица от 27 до 30 септември 2018 г., галерия SARIEV Contemporary ще представи самостоятелна изложба на репрезентирания от галерията художник Лъчезар Бояджиев.

Events преди 5 години

Ще бъдат изложени някои от неговите най-важни исторически творби от 90-те години на миналия век, включени в неотдавнашната му ретроспективна изложба в Софийска градска художествена галерия „Sic Transit Media Mundi (настоящето е прекалено късо и доста тясно)".


По време на дългия си път като професионален художник, Лъчезар Бояджиев участва в множество изложби, резиденции и представяния по целия свят. По думите на австрийския куратор Валтер Зайдл, "Лъчезар Бояджиев принадлежи към онова първо поколение художници, които полагат основите на съвременната художествена сцена в България през средата на 80-те години. Лъчезар Бояджиев е обучен изкуствовед и теоретик, той се стреми да създава изкуство, което поставя под въпрос традиционните символи на властта и религията, както и социалните условия в родната си страна във връзка с глобалното развитие и виртуалния свят ".

Някои от творбите, включени в представянето на Viennacontemporary, вече са показани на международни форуми – такива са „Колко гвоздея в устата?" (1992-1995) и „Бяла мишка на бял фон" (1995), които за пръв път са показани в "Ориент/ация" – четвъртото биенале в Истанбул, курирано от Рене Блок през 1995 г. Това обаче ще бъде първото по-цялостно представяне на работите на Бояджиев на международното изложение.

Ключова работа за представянето на Viennacontemporary е „Дупката на Алисa (или блатото на Маркс-Ленинистката естетика)" (1991) – инсталация (смесена техника), която според думите на художника „разказва „историята" за рождението-и-живота на художник – представител на социалистическия реализъм отпреди 1989 г., в огледални образи – роден като Венера в картината на Ботичели с ангелчета, наблюдаващи събитието, художникът е без пенис, неговата съпруга е ... самотна, той е наблюдаван от длъжностни лица и когато най-накрая измисля нещо – това са близнаци, които се бият с боксови ръкавици, докато са още в майчината си утроба".

Галерия SARIEV Contemporary представя и съпътстваща про грама от събития включващи Представяне на книгата " Въведение в българското съвременно изкуство (1982-2015) " от Весела Ножарова с участието на Весела Ножарова (автор), Веселина Сариева (издател) и Лъчезар Бояджиев (художник) на 28 септември (петък) 2018, 16-17 ч на щандът на книжарницата Verlag für moderne Kunst ( D10 ), Marx Halle Виена. Двуезичната книга "Въведение в българското съвременно изкуство (1982-2015)" с автор изкуствоведа Весела Ножарова е проект на галерия SARIEV Contemporary and фондация „Отворени изкуства" и е първият изчерпателен преглед на сцената за съвременно изкуство в страната.




Част от съпътстващата програма е и "Въображението е по-важно" самостоятелен проект на Камен Стоянов с куратор Борис Костадинов, представен от FLUCA – Австрийски културен павилион в галерията разположена в стара църква Notgalerie с откриване 25 септември, 2018, 19 ч. Проектът е част от "In Vienna", официална програма на Viennacontemporary 2018.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 3 седмици

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.