Следва

Уличният стил на звездите: Миранда 5 месеца след раждането

Кокосовото масло: Опасен ли е и с какво тоталният хит?

Жизел Бюндхен, Миранда Кер, Анджелина Джоли, Дженифър Анистън, ние в Редакцията и всички наоколо сме в тотален страстен танц с кокосовото масло ...

Health преди 5 години

... като го употребяваме всячески и всеки ден, както външно, като козметика, така и вътрешно, като храна. Всичко това е чудесно, хитът е налице, и именно поради хитовия му характер възниква резонният въпрос - всичко наред ли е с употребата му и в какви количества.



Моделът Жизел Бюндхен използва кокосовото масло не само като средство за грижа за тялото, но и в собствената си кухня, признавайки, че обожава диетични сладкиши с кокосово масло. Миранда Кер ежедневно употребява по четири чаени лъжички масло, като подправка за салати основно, а понякога и като добавка към зеления чай, който пие с литри на ден, твърдейки, че й помага да поддържа теглото си в норма. Анджелина Джоли задължително започва деня си с порция трици с добавка лъжичка кокосово масло, а Дженифър Анистън вярва, че маслото от кокос не вреди на фигурата и предпочита храна, приготвена именно с него, като най-често закусва царевични люспи с кокосово масло.

Популярността на продукта в последните няколко години идва от непрекъснатите препоръки от специалистите по здравословно хранене да се приемат основно растителни мазнини - авокадо, зехтин, масло от орех, ленено семе. Растителните масла, действително, носят съществена полза на организма, благодарение на омега мастните киселини, които съдържат. Те са важни и за женското здраве, и за имунитета, и за строежа на клетките, като при това влияят благотворно на процеса на изгаряне на мазнините. Например, омега-9 косвено влияе в посока снижаване производството на инсулин.

Само че кокосовото масло, независимо че се явява растително, има съвършено различни свойства. Това е наситена мазнина, като маста, например. Разлика има и тя се вижда с невъоръжено око. Ако поставим зехтин, кокосово масло и мас в прохладна стая, кокосът и маста ще се втвърдят, придобивайки твърда светла консистенция. Докато зехтинът ще остане течен.


Наситената мазнина в ограничено количество не вреди на здравето, но при прекомерна употреба може да качи нивото на "лошия" холестерин, който пък предразполага към атеросклероза, а постоянната употреба на кокосово масло в големи количества повишава риска от сърдечни заболявания. Всяка болест е съвкупност от фактори, които следва да се взимат предвид заедно, винаги. Наследственост, вредни навици, застоял начин на живот, стрес, нерационално хранене. Ако напоследък фанатично слагаш кокосово масло във всяка храна, която влиза през устата, определено е пожелателно да снижиш потреблението му, защото всяко прекаляване е вредно. Ако имаш притеснение относно режима, най-добре е да се направи изследване за определяне нивото на холестерина в кръвта.

При пържене, ако приготвяш блюда, които няма как да минат без мазнина, е най-добре да се използва слънчогледово олио или зехтин, при това обезателно маркирани със "за готвене/пържене". Това е важно, защото много растителни масла имат ниска температура на топене и при нагряване стават канцерогенни. Категорично неподходящи за готвене и пържене са например зехтина за салата или лененото масло.

За овкусяване на салати са подходящи много растителни масла: зехтин, масло от тиквени семки, от гръцки орех, нерафинирано олио. Разнообразието е огромно, въпрос на лични вкусови предпочитания.



Кокосовото масло е 100% мазнина, от които 80-90% - наситена мазнина /по данни на Американската асоциация за сърдечни заболявания/. Това е повече от количествата в олиото /63%/, говеждата мас /50%/ и сланината /39%/. Именно наситените мазнини правят възможно втвърдяването на мазнината на хладно или дори на стайна температура. Мазнините се състоят от по-малки молекули, така наречените мастни киселини, които са няколко вида. В кокосовото масло преобладава лауриновата киселина /47%/, а миристиновата и палмитиновата присътстват в по-малки количества, но именно те, както доказват изследванията на учените, повишават вредните нива на ЛПНП (липопротеин с ниска плътност, който от своя страна отговаря за холестерина в кръвта). Ако се вярва на проучванията на Асоциацията, кокосовото масло повишава риска от сърдечно-съдови заболявания повече, отколкото царевичното, соевото или сусамовото масла.



Епидемиологични изследвания на учени доказват още, че хората от Самоа, Филипините, Нова Зеландия и Нова Гвинея, които традиционно употребяват като храна цели кокосови орехи - месото, млякото и маслото (плюс свежи плодове, зеленчуци и риба), увеличават полезните нива на холестерол HDL, без обаче да успеят да снижат вредния холестерол и триглицеридите. Което означава едно - кокосовото масло е като медал с две страни, поради което е важно да се употребява умно, без прекаляване и с нужния баланс. 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.