Следва

#артистите: Росен Карамфилов

Вижте тази изложба: Емил Атанасов - "Страх от лимони"

С платната си той разказва истории...

Events преди 5 години

Преди години, когато поставяше театрални пиеси, дипломираният кинорежисьор Емил Атанасов рисуваше миниатюри. Най-вече в тъмната гама, с цветни акценти и отблясъци. Като хайку – кратки и многозначителни. По-късно увеличи размера и вложи повече колорит в платната. Без да бяга от себе си. Четката му отново раждаше поезия. Като дълги стихотворения без рима, но с истории в тях. За Пловдив, за приятелите, за семейството, за щуките в Марица, за божествените прозрения. (Впрочем по същото време прописа и драматургия, а трагикомедията му „Да разлаем кучетата" се играе шеста година на сцената на Военния театър – това за несведущите.)

Днес Емил Атанасов прави голяма крачка напред. Дори скок – с експресивната форма, която е постигнал. С платната си той продължава да разказва истории, да обича приятелите си и да прощава на останалите. Резките тонове и грубите мазки обаче придават на 24-те живописи силата на горчиви притчи, на поетична проза, на изящна гротеска, на експресионистични импресии. И на кадри от филм на Луис Бунюел – за дневни красавици и нощни птици. И не на последно място: често силните художници са вманиачени в нещо. Най-вече в себе си. Чак е чудно как творец като Емил Атанасов се е запазил толкова добър човек. И той си има своите суети. Но те са толкова нищожни и крехки, колкото въздействаща е живописта му. Мощна изложба. В нея няма нищо самовлюбено. И нищо кисело, независимо от заглавието. Но, в края на краищата, по-добре е една изложба да има вкус на лимони, отколкото на кюфтета.

Или на шербет.

Нали?

"Страх от лимони" е в галерия Сезони, на ул. Кракра 2 А, от 27-ви септември до 8-ми октомври 2018 г. Вижте я!

А какво друго ви разказахме за Автора през годините - припомняме тук!

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.