Следва

Този уикенд сме на "На горния рафт"!

Appetitoso Carbonara!

С вкус на... ПАСТА! 

Food преди 5 години

Той е Марко и готви божествено. Освен че е истински италианец, в ресторанта му в квартал Лозенец се хапва най-вкусната паста в цяла София. 

В Кулинара днес, и цялата седмица до края, даваме думата на маестро Марко Марроне - шеф на оазиса на италианското хапване по нашите ширини - DeGustibus.



Шеф Марко Марроне е роден в Пулия, наследява страстта към готвенето от своя дядо. След дипломирането си в едно от най-важните училища в Италия "А.Панцини" в Сенигалия и дългогодишен опит на родна земя, започва да разпространява италианската кухня и да трупа опит и по света ( Абу Даби, Арабски Емирства, Кения, Швейцария, Гърция).



Преди три години се озовава в София, където заедно с половиката си Анелия дават живот на своето малко заведение ДеГустибус в близост до Южен парк, чиято основна цел е да запознае хората с истинската класическа италианска кухня.
 
Носител на титлата "Посланик на вкуса 2017", член на Федерацията на готвачите в Италия, днес Марко готви с нас едно от най-класическите и известни ястия, и може би най-променяно в годините, а именно спагети Карбонара!

Нужни са само около 20 мин. за приготвянето й (p.s. рецептата е родена около 1944 година в Лацио).

Съставки за 2 порции:

Спагети (шеф Марко предпочита Де Чеко №12) - 250 гр. (12 минути време за варене).

Свински бузи (или панчета, но не и бекон) - 100 гр.

4 жълтъка

Сирене Пекорино или Пармезан - 50 гр.

черен пипер

зехтин

Начин на приготвяне:

Слага се да заври вода, към която сме прибавили едра сол (1 литър вода на 100 гр. паста). Междувременно се нарязват на лентички или кубчета свинските бузи или панчетата и се запържват за 2-3 минути с малко зехтин в тиган с незалепващо покритие. В купа се слагат 4-те жълтъка и се разбиват на ръка с малко черен пипер и пармезан или пекорино. Слагат се спагетите да се варят (ал денте!), като веднага, щом са сварени, се поставят в тигана и на силен огън за няколко секунди се запържват с панчетата, след което се изсипват в купата със смесените жълтъци с пармезан и черен пипер. Всичко се разбърква, докато спагетите не се обединят с жълтъците и не се получи кремообразно ястие.

При сервирането в чиния се поръсват с малко черен пипер.

Лесно, бързо и вкусно!

Appetito Piacevole
 & A Domani! 


DeGustibus посреща с паста, пици и ризото всеки ден без неделя, на адрес:
ул. "Русалийски проход" 15-17.
Мда.

More Food