Следва

Не си ТИ, когато си депресиран! Истории от живия живот

Aglio, Olio e Peperoncino от Марко Марроне

Един italiano vero готви за нас, и вас... 

Food преди 5 години

Върви ни на паста тези дни, с една изключително важна подробност - да е автентична, по възможност сготвена от истински италианец. Марко Марроне е гост-шефът ни от миналата седмица, когато в Рецепта номер 1 ни показа как да направим оригинална Карбонара.

Днес тук е Рецепта номер 2, отново паста, отново директно от италианската традиция, и пак мега известна по целия свят - спагетите "Aglio, Olio e Peperoncino" - истински култ. "Манждата" е, освен много лесна за приготвяне, и с неповторим вкус.



Тайната на перфектното приготвяне? Говори Марко:

"Изборът на съставките е на първо място, особено по отношение на зехтина (екстравърджин) , а след това - техниката за готвене, която включва пържене на чесън и лют червен пипер, като трябва много да се внимава да не се пригорят, за да не компрометират финалния вкус.



Съставки за 2 порции:

Спагети (шеф Марроне предпочита Де Чеко №12) - 250 гр. (12 минути време за варене).
Чесън -1 скилидка
Зехтин- екстравърджин 50 мл.
Люта чушка (прясна или суха - натрошена, както предпочитате)
Бяло вино
Сол
Пармезан - за по-взискателните

Начин на приготвяне:

Слага се да заври вода, към която сме прибавили едра сол (1 литър вода на 100 гр. паста), междувременно се мелят ситно чесънът и лютата чушка (за тези, които обичат люто - повече люта чушка). Зехтинът се изсипва в тиган с незалепващо покритие и се добавят лютата чушка и чесънът, след което се запържват на слаб огън за около минута, добавя се  малко вино и обилно количество ситно нарязан магданоз. Веднага, щом са сварени, спагетите се поставят в тигана + половин черпак от водата, в която са се варили, за около минута остават на котлона, и по този начин вкусовете и ароматите се обединяват. Поставяте в чиния и за финал поръсвате отново със ситно нарязан магданоз и пармезан!"


DeGustibus посреща с паста, пици и ризото всеки ден без неделя, на адрес:
ул. "Русалийски проход" 15-17.


 

More Food