Гъвкавите форми на работа - най-търсеното предимство за работещи родители

Как да се възползваме максимално от гъвкавите възможности

Родителите все по-често искат от работодателите гъвкави работни условия, които да им позволяват да прекарват повече време със семействата си, показва ново проучване на компанията за предоставяне на работни пространства Regus. Проучването е установило, че 85% от работещите родители са склонни да се откажат от други предимства, за да получат гъвкави условия за работа. Според 81% от анкетираните най-важното преимущество е по-добрият баланс между работа и личен живот.

Гъвкавото работно пространство, известно като "съвместна работа", предлага на отделни лица и фирмени служители място където да работят, без да ходят до офиса или да стоят у дома, където има какво да ги разсейва. Нарастването на гъвкавите работни пространства означава, че хората имат все по-голям достъп до такива локации, независимо къде се намират.

Тази достъпност е едно от основните предимства при използване на гъвкаво работно пространство, което дава на потребителите възможност да си спестят пътуването до работа и обратно и да работят по-близо до дома си. Според проучването на Regus сред работещи родители те биха прекарвали времето, освободено от пътуване до работа и обратно, на първо място със семейството си (71%), а на второ като "време за себе си" – например за продължителна вана или за среща с приятели (38%).

Важно за работодателите: работещите родители с готовност жертват други неща заради гъвкави възможности за работа
Работодателите също трябва да се замислят, защото възможностите за гъвкави форми на работа са пръв приоритет за работещите родители. 96% от служителите с деца казват, че биха работили за работодател, който предлага гъвкави форми на работа като част от социалния пакет, а 74% споделят, че са готови да си сменят работата си, ако им предложат избор от повече работни локации.

Как да се възползваме максимално от гъвкавите възможности

Преминаването към гъвкави форми на работа може да промени значително качеството на живот за родителите – и Regus предлага отлични съвети за родители, които се стремят към такава промяна:

1. Преговаряйте с работодателя си: Да убедите работодателя си да Ви предложи гъвкави условия на работа не би трябвало да е проблем, дори тази възможност все още да не се предлага на Вашето работно място. Вижте дали не може да размените някоя привилегия, от която няма да се възползвате, срещу опцията за гъвкавост или работа по нов график. Например работещите родители съобщават, че са склонни да работят през обедната почивка (85%) или да се откажат от други бонуси, като карта за фитнес клуба на фирмата (85%), срещу възможността да работят по гъвкава схема.

2. Мислете творчески за местоработата си: Времето за пътуване до работа не означава непременно времето, през което пътувате от вратата на дома си до офиса. При наличието на гъвкави пространства и пространства за съвместна работа на повече локации от всякога, ако за Вас е по-добре да сте до училище или детска градина, или до някой клиент, отколкото в главния офис, гъвкавите форми на работа дават възможност за такава промяна.

3. Сложете край на презентеизма: Гъвкавото работно пространство е свързано с цяла нова епоха в работната сфера, която, благодарение на новите технологии, позволява на служителите да възприемат гъвкав подход. За много родители работното време от 9 до 17 часа се разминава с програмата на детето им. За да се възползвате максимално от гъвкавите форми на работа, вижте дали не можете да адаптирате графика си, като започвате или свършвате работа по-рано или по-късно. Или пък забравете за графика и се съсредоточете върху постигането на резултати.

4. Прилагайте гъвкаво гъвкавия подход: Не можете да преминете изцяло към гъвкава форма на работа? Уговорете се да имате такава опция в извънредни случаи, например ако няма кой да гледа детето Ви или сроковете Ви притискат. Не се възползвайте от гъвкавото работно пространство всеки ден, ако не Ви се налага, но е добре да знаете, че когато Ви се наложи, можете да го направите.

Катерина Ману, регионален генерален мениджър на Regus за Гърция, България и Кипър, казва: "При съвременното темпо на работа за всеки понякога е трудно да управлява баланса между работа и личен живот – родителите обаче трябва да полагат особено големи усилия, за да постигнат хармонично съотношение между семейство и кариера. Използването на гъвкаво работно пространство предлага на родителите решение, като съкращава времето за пътуване до работата и позволява гъвкав график, съобразен с личните ангажименти. Родителите, които проявяват интерес към преимуществата на гъвкавите форми на работа, стават все повече, а това означава, че работодателите следва да очакват повече такива искания от работещи родители, които търсят нова роля.”

ЗА REGUS

Regus е водещият световен доставчик на работни пространства. Изградихме уникална мрежа от пространства за офиси, съвместна работа и срещи, която хората и компаниите могат да използват във всеки град по света. Това е глобална инфраструктура, изградена, за да подкрепя всяка възможност за бизнеса.

Нашата мрежа от работни пространства позволява на бизнесите да извършват дейността си отвсякъде, без да има нужда от първоначални разходи или капиталовложения. Тя предоставя на клиентите непосредствени ползи от намаляване на разходите, както и възможност за пълен аутсорсинг на офисното обслужване. Проектирана да подобри продуктивността и да свърже 2,5 милиона единомислещи професионалисти, тази мрежа е глобална общност и място, към което да принадлежите.
 

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.