Следва

Музика от репертоара на Франк Синатра, Ела Фитцджералд, Бени Гудман и Глен Милър ще звучи на 5 декември в Зала 1!

Erotic attraction във Vip Brother: THE Kulagin's transferences

София, 15 октомври 2018 г. - Извънредното положение в Къщата принуди Биг Брадър да отмени номинациите от миналата седмица. Причината за това решение е арогантното поведение на някои от Съквартирантите...

Movies & TV преди 5 години

Така започва ПР-анонсът на колегите от Нова по повод днешния епизод на VIP Brother. Взимаме повод от очевидно нажежения етап, на който се намира тазесенното издание на шоуто и даваме думата на докторантът по философия Юлиан Садов, който разсъждава по темата повече от интересно, освен професионално>>>

"Това е изумително и жалко. Цял месец вече умствено handicapped people не могат да измислят нищо повече от крайно объркания аргумент "ми вземете си го у дома" /касаещо главния дразнител в къщата в Нови хан - Валентин Кулагин/.

Обидно за българската рекламна мисъл, ако има такава, е, че по време на лайфа Папи Ханс изрече дословно същото... Видял се безпомощен пред съкрушителния вот в подкрепа на демоничния Кулагин, артистягата Константин, криейтив сокчето, лишено от изобретателност, успя да измисли "елате и живейте вие с него! ще ви отворя вратата! хахахх!"... сякаш артистичният началник на Saatchi and Saatchi не е знаел с кого има да се сблъска... Аргументът "вземете си го у вас" е широко споделим всред твърде неизобретателната публика на шоуто. Нима, когато вие гледате един злодей, отрицателен герой в някой филм, се изправяте пред това, да го имате у дома.

Това е открито още през 30-те години в киното. Pre code movies като Public Enemy, и нататък Scarface, Last Gangster, Campaign for Caesar, White heat... банална истина е, че публиката фасцинира не положителните герои, а отрицателните, негодяите, villains. Ханибал Лектър, Норман Бейтс, Жокера. Има прекрасна статия на изследователя Адам Котско "Защо харесваме социопатите в киното?", например Тони Сопрано, Стрингър Бел, Дон Дрейпър, Омер Симпсън.

Хората всяка вечер отварят вратата и пускат Кулагин у дома си... това е хипербола, но и в действителност голяма част от зрителите би пожелала да се озове в ситуация, сходна с тази от Къщата, за да има възможност аналитически да се приближи или сконфронтира с такъв, станал вече привилигирован тълкувател на 'характери'... В този смисъл, Кулагин, както и всички, които коментират шоуто грешат в своята интуиция, че Биг Брадър е шоу за сблъсък на характери.

Това е шоу за сблъсък на роли. Независимо, че на пръв поглед и формално е заявено като риалити шоу, тук играчите играят повече отколкото актьорите за 2 часа на сцената на театъра или в киното. Тук играта е 2 месеца и е в надпреварата с други такива за същата роля. Затова е сблъсък на роли, а не на характери.

Характерът има значение, доколкото да съблюдава постоянство в ролята си на действащото лице. В този смисъл до характера се стига след като се сконфронтираш с някой като Кулагин, тогава научаваш нещо за себе си. Не може да се предпоставя характер. Ние не ходим по улиците с характерите си напред. Това би било изморително. Ние в ежедневието се придържаме към някаква икономична роля, за да ни улеснява...

Няма по-любопитно за човека, да бъде анализиран от някой, а в случая, когато това е от някой, който прави това по начина на Кулагин, любопитството да научиш какво той вижда в теб е много по-силно от това да чуеш хороскоп, врачка, гледачка, запитвачка на зли духове..."

Довечера по Нова, точно в 20.

More Movies & TV