Следва

Winners: Еucerin DermoPure - Обновяваща грижа х 5

God is a woman: The Holy Vagina vol.2

Българките изпадат в двете крайности за здравето си – свръхактивни или немарливи

Health преди 5 години

Да си поговорим за съкровената връзка между доброто здраве и интимната естетика! Нещо, което касае абсолютна всяка жена, независимо от възрастта й. И за това, че не бива да се притесняваме и срамуваме да задаваме въпроси, свързани с тези наши тъй секретни нужди и проблеми.

Такъв е призивът, отправен ни от докторите в  Медицински Център "Фемина"а конкретният повод е ползването на явлението от ново поколение в лазерната апаратура Fotona SP Dynamis, използвано в него, с което ви срещнахме скоро. За наше всеобщо просветление, покрай уебинара, организиран от лечебното заведение, се свързахме с двама водещи лекари - доц. Румен Димитров и д-р Росица Денчева, както и с техния гост - проф. Марко Гамбачияни, за да зададем няколко нужни и важни въпроси за разбулването на някои прикрити истини за интимното ни здраве и проблемите на нашите... ВАГИНИ!

"Ние, жените, сме притеснителни, което е част от нашите женственост и очарование, но много често „не стигаме до края”, когато ни касаят конкретни въпроси, свързани с женствеността ни", бе откровена водещата на уебинара, актрисата Ернестина Шинова. Лукс или необходимост е комбинирането на дамската красота и здравето, се питаме и ние?!Нежният пол пренебрегва себе си и здравето си в името на съпруг, деца, близки и приятели и оставя разрешаването на собствените си проблеми за накрая или… никога. Масово. За съжаление, жените в по-малките населени места нямат, чисто базово, къде да отидат на подобни прегледи. Надяваме се този уебинар да достигне до повече жени и техните проблеми и поне мъничко да им подскаже правилната посока.

Проф. Марко Гамбачияни – специалист по АГ, член на редица професионални организации, член на ИК на Международното дружество по проблемите на менопаузата, автор на над 120 публикации, свързани с контрацепцията, менопаузата, перименопаузата, остеопорозата, рисковете и ползите, свързани с употребата на менопаузален хормон.


Проф. Марко Гамбачияни и Ернестина Шинова

Доц. Румен Димитров е управител на М.Ц. „Фемина”. Завършил е медицина в МУ - София с Хипократов медал през 1986 г. От 1990-та работи като асистент в най-голямата ни университетска акушеро-гинекологична болница "Майчин дом". Има специалност по акушерство и гинекология от 1994 г. Последователно израства до главен асистент и доцент в МУ в София и началник на Клиника по обща и урогинекология, ръководител на екип с над 30-годишна практика в гинекологичната хирургия.



Д-р Росица Денчева е с над 10-годишен опит в областта на естетичната дерматология, коригиране на белези на стареене чрез инжектиране на ботулинов токсин, временни попълващи средства (хиалуронова киселина, PLLA, CaHA, PoCA), мезотерапия, прилагане на различни видове лазерни и инжекционни терапии за естетични цели, в диагностиката и лечението на полово-предавани инфекции, както и в разработването на програми за профилактика, свързани с тях.



Тримата специалисти разясниха подробно що е то Фотона-терапията и какво е нейното въздействие върху тъканите. Апаратът Fotona SP Dynamis е алтернатива на досегашните лечения с хирургически интервенции. Той е безопасен и много ефективен, иновативен, елегантен, приятен, безболезнен и спестява някои по-драстични, макар и класически и традиционни лечения.

Лазерът, както знаем, чете CD-та, пробива дупки, използва се за военни цели, в металургията и за какво ли още не - въпрос на честоти и енергия, на дължината на вълната на конкретната лазерна система. С лазер се лекува отлепена ретина, в хирургията се реже необходимото/излишното. В конкретния случай, този физически феномен - лазерната светлина, се използва специфичното стимулиращо действие върху тъканите със специално подбрани, изследвани, доказани, патентовани режими, водещи до тези благоприятни биологични ефекти.

От дерматологична гледна точка леченията с Фотона спомагат при разширени съдчета на повърхността на кожата, гъбички по ноктите, намаляване на мастна тъкан в определени зони на тялото, отчасти и хъркането. Лазерът, в днешно време, може много да помогне на гинекологията. В началото на употребата му повечето от докторите са скептични, но с времето, след показаните добри резултати, се доказва, че е много добре приложим и в този аспект на медицината.

Всички проблеми идват от възрастовите промени в тялото на човека, свързани с атрофични промени в тъканите – паралелно вървящи възрастови изменения. Получава се дискомфорт и незадоволеност от сексуалния живот. Състоянията не са животозастрашаващи, по-скоро имат отношение към качеството на живот. Много рядко могат да възникнат усложнения, като инфекции на пикочни пътища. Инконтиненцията при по-възрастните жени е свързана с риск от травми, падания, счупвания, водещи до допълнителна заболеваемост.

Един от сериозните проблеми при дамите е гениталният пролапс, който у нас е между 20 до 30% от жените в някакъв период от живота си го развиват. По света, където те повече търсят и повече получават медицинско обслужване, всяка 1 от 9 жени прилага каквато и да е коригираща хирургична интервенция по този повод. Най-вече е свързано с раждане – то се смята за отключващ механизъм за проблемите, водещи до генитален пролапс. Проблемите не се изразяват веднага, а след 10 - 20 - 30 г. след раждането и всяка жена сама и индивидуално усеща „симптоматиката”. Например при кашляне или кихане се получава неволно изпускане на урина, както вече се спомена. Или, цитираме доцента: „Жената сама си го напипва – усеща, че нещо виси, излиза навън, не е както трябва…”, каквото и да означава това...

Българката грижи ли се достатъчно за здравето си или е решила, че това са лигавщини?!

Някои жени, поради множество причини – срам, неудобство, отлагане на проблема във времето, не предприемат навременни медицински прегледи и не обръщат внимание на сериозните симптоми или просто не ги разпознават. Затова и превантивността, като вариант за лечение в подходящия момент, отпада. Дори може да се окаже малко късно, не и невъзможно, да се помогне.
Има и свръхактивни дами, които "полудяват" от прекомерни изследвания и дори си самоназначават лечения и изследвания. Ходят с дебели папки с документи от многобройните прегледи и затрудняват и – отчасти – „губят” времето на докторите с безкрайните си и нелепи въпроси. Има много крайности в поведението на пациентите, не могат да се сложат под общ знаменател.

Кое в поведението и отношението на жените към гинекологичните им проблеми се е променило най-видимо във времето? Все ли сме толкова срамежливи, плахи и нерешителни?

Доц. Димитров, макар и шеговито, подхвърли, че на лекар всичко се показва, а на мъж – не се казва! И все пак е на мнение, че съвременната жена има трезво и позитивно отношение към тези проблеми. Има пациенти, които редовно, като по часовник, правят ежегодните си изследвания. Други, при първия тревожен за тях симптом, търсят медицинска помощ. Хората, като цяло, все повече четат и се осведомяват. А за онези жени, които смятат себе си за „мъжки момичета” и че точно на тях ще им се „размине”, доцентът каза, че не познава, защото: "При мен идват тези, които са критични към себе си и искат да обърнат внимание на здравето си. С дугите се виждаме в болниците, когато вече е малко късно и сериозните проблеми вече са възникнали. Но не бива да забравяме, че и социалното разслояване в България е доста голямо, както и маргинализирането на отделни групи и общности, което оказва влияние на мисленето на някои от хората".

Кои са табутата, с които 21-ви век се пребори и доколко опасна е връзката между женското здраве и тях? Кои са "митовете", които се развенчаха в сексуалната култура на българина?

За този въпрос д-р Денчева каза, че е щастлива да се повдигне темата, защото жените имат нуждата да знаят, че пред тях стои подобна опция, а табутата се чупят чрез информацията. Защото когато човек е осведомен, започва да мисли по вълнуващите го проблеми и въпросите, свързани с тях. Според нея, през последните години табутата не са отпаднали 100%-во, но са наистина частично преодолени, особено, що се отнася до информацията, базирана на биологичните познания, като например полово предавани болести, нежелана бременност и т.н. Като лекар, работещ от другата страна на гениталната проблематика, добавя още: "Далеч от идеята, че всички табута са паднали. Продължавам да се срещам с жени на всякаква възраст, които изпитват изключително неудобство да споделят същността на проблема с доктора си. Притесненията им очевидно са свързани и с определено социално поведение. И в хода на някакъв друг медицински преглед, по време на съвсем човешки, по-скоро, отколкото лекарски разговор, си позволяват малко по-открито да признаят нещо друго, например – че се изпускат".



Колко процента от усложненията идват от незнание и "недоглеждане" на нашите вагини и процесите на промяна с тях и какви могат да са последствията?


Д-р Денчева, като дерматолог, уточни, че винаги трябва да се обръща внимание и на кожата и не бива да се пренебрегва външната генитална зона. Тя също търпи промени и е подложена на процесите на стареене. И, за жалост, оплакванията от сърбеж, парене и сухота, не само при сексуален контакт и уриниране, дори само при леко изпотяване, се появяват и в тази външна област. В тази посока лазерната терапия също може да е много полезна.

Проф. Гамбачияни добави, че вагината се променя през целия живот на жената и така е нормално, но с настъпването на менопаузата "това" вече става медицински проблем. При 80% от жените, стигнали до този етап от живота си, се стига до вагинална атрофия, водеща до болка, парене, сърбеж, болезнен полов акт. Убеден е, че жените в днешно време не са толкова срамежливи и споделят това с лекарите си без притеснения, а те, от своя страна, са длъжни да ги подсещат и питат за тези проблеми. Това се прави прави в Международната асоциация на менопаузата - съветват се гинеколозите непрекъснато да задават въпроси на своите пациенти, за да не мислят те, че това са проблеми на възрастта, а на настъпването на менопаузата. И добавя: "Може да се направи много по въпроса не само с хормонална терапия, но и с употребата на лазерните технологии. Приложена веднъж годишно, лазерната процедура може да отстрани проблемите и да помогне на жените да водят по-добър и спокоен начин на живот".

В такъв случай, означава ли, че родилите жени по "неестествен" път са "по-застраховани" за по-дълго време от неизбежната промяна на вагината?

Доц. Димитров: "Да, донякъде, но в някои отношения. Наистина Цезаровото сечение до някаква степен профилактира появата на генитален пролапс. Обаче трябва да направите 8 Цезарови сечения, за да "спестите" 1 операция от генитален пролапс, и, ако това е съображението, не се рентира. Този вид интервенция при раждане няма да спаси жените от промените на кожата във външната генитална зона и тези на лигавицата във влагалището. Така че - частично и ненапълно някои неща се спестяват. Интересен факт е, че азиатската и африканската раса почти не страдат от тези проблеми, в сравнение с европеидната".

До каква възраст в тялото на жената регенеративните процеси се самостимулират и саморегулират, за да се подобрява кръвсонабдяването на влагалищната стена и интензивната продукция на колаген?


На странния, според доцента, въпрос, отговорът беше категоричен: "Докато жената има хормонална и менструална функция, тези процеси си текат нормално и това е част от естествената физиология. Две-три години след настъпването на менопаузата започват да се забелязват атрофичните видоизменения. След това настъпват неща, извън нашите желания".

Тогава от каква възраст момичетата е добре да започнат да идват при Вас, лекарите, за превантивни прегледи по тези интимни проблеми и има ли ограничение във възрастта?

Според проф. Гамбачияни няма никакъв подобен лимит. Ограниченията зависят от симптоматиката при всяка една отделна жена и когато те се появят, те трябва да бъдат лекувани. "Лекувал съм както 85-годишни дами, така такива в началото на своите 30. За различните индикации възможностите на лазерната техника са различни и нито една от процедурите не е опасна за пациентите, независимо от възрастта им. Епидермисът не се нарушава - няма отрязване или изгаряне, няма произвеждане на лезии, няма белези. Няма риск и тези процедури могат да се правят всяка година, ако се налага. Вече над 100 000 жени са третирани с Fotona SP Dynamis, а лично аз - над 1000, и единственият страничен ефект от няколко пациенти, които аз съм имал, е позасилено за кратко вагинално течение".


Има ли начини - спецефични храни/напитки/гимнастика и т.н., с които жената да се предпази, например от стрес-инконтиненцията (спонтанното или неволево изтичане на урина при слабо натоварване, като кихане/кашляне), без ползването на IncontiLase - неинвазивната лазерна терапия, предлагана при Вас?

Доц. Димитров е на мнение, че това не може да стане с диети или храни. Единствено, при стрес-инконтиненцията, за стягане на тазовата мускулатура, могат да се прилагат упражненията на Кегел, които изискват много сериозна мотивация. Но от опит съди, че: "На жените им омръзва от ежедневните хормонални терапии".

Да обобщим - кои са редимствата на лазерната терапия?

Проф. Гамбачияни
отново напомни, че настройките на апарата са такива, че не могат да увредят тъканите. Както, и че един от плюсовете е, че: "С нея могат да се лекуват жени, на които им е невъзможно, поради една или друга причина, да се подложат на хормонална терапия. По целия свят 80% от жените прекъсват локалното си лечение след няколко месеца, защото им омръзва ежедневно да третират зоните на дискомфорт с крем или друго лекарство. Някои от ефектите на терапия се усещат мигновено, при други са нужни няколко седмици".

Доц. Димитров
отново добави факта, че няма нужда от употреба на упойка. И още: "Спестяват се много неща, които ги няма в класическата хирургия. Тук всичко е безкръвно, инвазивно, амбулаторно. Процедурите траят около половин час, с много малки изключения, колкото са и рамките на един нормален, гинекологичен преглед, след което жената става и си тръгва. Ефектът е моментален - лазерът свива и стяга необходимите части, а след около месец-два се образува и новият колаген".

Цената?

500 лв. на процедура
, напълно съпоставима и съвместима с цената на друго по-продължително, заместително лечение. "Въпрос на избор е, щом имаме опции", добавя доцентът. "Но не бива да забравяме, че процесите на стареене не могат да бъдат спрени и нищо не е веднъж и завинаги".

 

 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.