Следва

Нямаме търпение за игралния "Аладин"

Кристо е "Роден в Габрово". Намерете го!

Капсула на времето ни разкрива Кристо

People of art преди 5 години

Той е от Габрово. Кръстен е Христо и има двама братя - Анани и Стефан, а родителите им са Цвета и Владимир. Дотук звучи простичко, нали?! Само че, като след всички изброени имена сложим фамилията Явашеви, нещата коренно се променят.

За актьора от Младежкия театър Анани, участвал в над 10 тв-театъра и в поне 50 филма, от които "А бяхме млади", "Адио, Рио!" и "Дунав мост", сега няма да говорим. Нито за инженера Стефан, постъпил като технолог, а след това станал и директор на фабрика "Верила" край Равно поле и изобретил верото и какво ли не. Още по-малко за другите му роднини, кой от кого с по-интересни истории и потекло.


Снимка: bTV

Сега ще обърнем внимание на художника и скулптор Христо, който точно от 60 години вече не живее в родния си град Габрово, нито пък в България. Емигрирайки в Париж през далечната 58-а год. и почти веднага срещайки Жан-Клод Мари де Гуийбон, с която са родени на една и съща дата - 13 юни 1935г., и която става негова съпруга, средният брат решава да промени името си на Кристо. Паралелното начало в живота на двамата влюбени обаче е само в рождения ден, почти всички други предишни обстоятелства са твърде различни до мига на срещата им. За "онези" дни, пред журналиста и изследовател на изкуството му Евгения Атанасова-Тенева, Христо казва: „Исках да се преместя от нормалната живопис и да правя истински, РЕАЛНИ неща, а не техни илюстрации. Първите обекти бяха малки, защото ги правех вкъщи, после започнаха да стават все по-големи".

Ако имате път към сърцето на България - Габрово, можете да посетите "Дома на хумора и сатирата" и до 26-и октомври да научите тепъва или още малко за проектите и вдъхновенията на вече 82-годишния Явашев, защо избира съдбата си на свободен творец и на 21 години съзнателно тръгва по трудния път на  художник-eмигрант и напуска комунистическа България, как е възпитан в класическата традиция в изобразителното изкуство. "Там", в "свободния свят", бидейки приет като естествена част от „Новите реалисти“ и ставайки близък на авангардните артисти от кръга „Флуксус“, Кристо предпочита да остане независим от чужди манифести, но споделя щедро името си с Жан-Клод – жената, която го разбира и провокира. Загърбва класическите портрети, които им носят сигурност и стремежът към новото ги отвежда в страната на мечтите Америка.



„Кристо и Жан-Клод. Проекти“ представя подписани постери и видео материали от емблематични произведения на двамата артисти. Паралелната изложба „Роден в Габрово“ е документален разказ за семейството на артиста и е своеобразна капсула на времето, която разказва за живота на фамилията Явашеви - Цвета и Владимир и техните синове. Ще могат да се проследят и първите стъпки на малкия Христо в изкуството, за което голямо влияние оказват варелите и текстилът, близки до него още от детството му.

Като въведение присъстват ранните творби на Кристо – „Опаковани кутии и бутилки“, които той прави в Париж, и серията от „Фасади на магазини“, създадени във Франция и продължена в Ню Йорк, след преместването на двамата там. Експонатите в изложбата разказват за трансформацията в идеите и начина на работа от тези ранни произведения към все по-мащабни проекти.



Творбите са представени хронологично, чрез подписани постери и с инфографики, които ще ориентират ценителите на творбите на Кристо и Жан-Клод за географията и периодите на реализиацията им. Изложбата завършва с последния грандиозен проект „Мастабата”. Двамата творци отдавна се интересуват от тази геометрична форма, изпълнена с варели, и са я представяли в различни изложбени пространства, най-голямата реализирана досега е в езерото Серпантин в Хайд парк, Лондон.

За Кристо свободата е враг на притежанието. А притежанието е еквивалент на установеността. При откриването на инсталацията Плаващите кейове“ на италианското езеро Изео през 2016-а г., добавя още: "Никой не може да купи нашата работа, никой не може да направи пари от нея. Всяко наше произведение е парче от нашия живот, който си отива и остава единствено някъде там. Изкуството през цялата му история и до днес, в крайна сметка, си остава илюстрация, която хората харесват или не, но го почитат и пазят. Не в това обаче е същността му, а в това да кара публиката да мисли върху него, да го усеща. Ние с Жан-Клод сме единствените творци в света, които карат публиката да мисли творбата, дори преди тя да съществува. Ние нямаме „нормална“ публика, която отива в музеите да гледа, ние създаваме творби, които са в мислите на нашата публика.“

Авторът на книгата „Кристо, Владо, Росен и Плаващите кейове“ Евгения Атанасова-Тенева споделя свои мисли за уникалната работа на двамата артисти: „Пакетираните обекти, скулптурите от варели, витрините, опакованите сгради, естествено прерастват във все по-мащабни проекти на открито, подписани „Кристо и Жан-Клод“. В тях присъстват всички съвременни теми и социални феномени, без авторите да ни ги посочват с пръст. Така е, дори когато творбите очевидно се раждат заедно с Берлинската стена, като „Стената от варели“ на улица „Висконти“, или отнемат 25 години политически преговори, като „Опакованият Райхстаг“. Всеки от проектите им е единствен и се реализира за първи и последен път, функционира като предприятие с администриране, логистика, финанси, проектиране. Кристо и Жан-Клод преминават през всичко това, без да нарушат принципите си за абсолютна независимост. Произведенията им имат кратък живот, но който ги е видял, ги помни завинаги.” А в книгата си за тях „Ташен“, архитектът Пол Голдбъргър пише: „Изкуството на Кристо и Жан-Клод преминава граници, не се поддава на категоризиране и прегръща противоречието“.


Снимка: "Площад Славейков"

В Дома на хумора и сатирата в момента са представени още две мащабни изложби. Ретроспективната „Светът според Тодор Цонев“ е посветена на творчеството на познатия основно като карикатурист автор и включва живопис, графика, скулптура и рисунка. Тодор Цонев е една от жертвите на Държавна сигурност, жертви стават и карикатурите му на Тодор Живков и партийното му обкръжение.

Втората изложба е гостуваща от детския научен център „Музейко“ и е подходяща за малки и големи. „Изобретенията“ разказва за сензационните открития на 19-ти и 20-ти век и представя едни от най-популярните приспособления, които могат да бъдат тествани в изложбената зала. Днес човек не може да си представи свят без технологии, но тяхното създаване и усъвършенстване е коствало усилията на много хора. С какво са променили съвременния живот Самюъл Морз, Александър Бел, Блез Паскал, Вилхелм Рьонтген и много други известни и не толкова известни изобретатели, посетителят може да научи, забавлявайки се сам или със семейството си в Дома на хумора и сатирата.


 

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра