Следва

Джейми Дорнан и Питър Динклидж в HBO драмата „Моята вечеря с Ерве“

„Покана за екзекуция“ от Владимир Набоков

На 19 октомври излиза ново българско издание на „Покана за екзекуция“, един от жалоните в творчеството на блестящия стилист Владимир Набоков!

Books преди 5 години

„Покана за екзекуция“ (превод: Пенка Кънева, 208 стр., цена: 15 лв.) излиза през 1938 г. и се възприема като значителна творба със своя новаторски стил и алегоричен заряд. Текат последните двайсет дни от живота на Цинцинат, жертва на чужд нему свят, обвинен в най-страшното престъпление – „непроницаемост, непрозрачност“, и осъден на смърт, очакващ екзекуцията в странна, сюрреалистична крепост. В безредие изплуват сцени от неговото битие, ненадейно нахлуват чудати, комични личности от обкръжението му. Реално, фантазно и абсурдно се преплитат и смесват, сатирата прелива в трагичен фарс. Обществото се отразява сякаш в деформиращо огледало. Прокрадва се сянката на сталинизма. Наслагват се пластове – психологически, философски, екзистенциален. И когато настъпва мистериозният ден, преди палачът да довърши делото си, Цинцинат се изплъзва, за да тръгне „по меката смет, сред праха“ натам, където са „подобните на него“. И може би да потвърди, че - ако перифразираме Сартр - „затворът, това са другите“.

Владимир Набоков е знаково име в модерната проза на XX век – редом с Джойс и Кафка. Забележителен романист, поет, литературен критик и преводач, той е роден в аристократично семейство в Санкт Петербург, по-късно емигрира с родителите си в Англия. Известен като космополитна фигура с ярка индивидуалност, Набоков се отличава с богатството и дълбочината на лингвистичното си умение, с ерудитския си стил и необичайни творчески инвенции. Произведения като „Вълшебникът“, „Лолита“, „Смях в тъмното“ и „Покана за екзекуция“ го утвърждават като един от най-авторитетните и влиятелни стилисти на нашето съвремие. „Машенка“ е издаден през 1926 г. под псевдонима В. Сирин и екранизиран във Великобритания през 1987 г. от режисьора Джон Голдшмит.
 

More from View Sofia

Един откъс от книгата „Домът на Gucci” от Сара Фордън, от който става ясно откъде тръгват нещата

Books преди 2 години

Преди дни издателство Ciela пусна на пазара книгата на Сара Гей Фордън "Домът на Gucci. Една истинска история за убийство, лудост, блясък и алчност ” - именно тя е в основата на сценария на новия филм на Ридли Скот. Часове след премиерата, публикуваме откъс за конфликта между Родолфо Гучи и сина му Маурицио, причинен от Патриция Реджани, тогава годеница на Маурицио, която години по-късно ще се окаже поръчителката на убийството му.  

More Books