Големите любовни истории: Бела Розенфелд и Марк Шагал

Големите любовни истории: Бела Розенфелд и Марк Шагал

not another love story...

"Бела искаше да стане актриса. Играеше в театъра, при това с успех. Но аз се върнах от Париж, оженихме се и заминахме заедно за Франция. Край на мечтите за театър... Влиянието й върху моето изкуство в продължение на дълги години беше огромно. И все пак си мисля, че в нея нещо угасна, нещо се утаи встрани. В сърцето на Бела се криеха съкровища, пропити с любов. Като дъха, излизащ от устните й, като първа целувка, целувка, жадуваща справедливост… Дали не се срамуваше от мен, хора, пожелавайки да остане в сянка? Писмата й приличат на живота й, на любовта й, на гостоприемството й. Думите и строфите й са като мириса на краски по платно. На кого прилича? На никого.

Тя е като Бялата черквичка в гората на Витебск, отразяваща се в река Двинск, с облаците, дърветата и къщите. Предметите, хората, пейзажите, еврейските празници, цветята - това е нейният свят. Напоследък често я засичам, късно през нощта, седнала на леглото под светлината на малката лампичка да чете еврейски книги. Казвам й: Толкова късно? По-добре поспи. Няколко седмици преди да заспи вечния си сън, беше все така свежа и красива както преди, я видях в стаята на лятната ни вила, докато подреждаше ръкописи - отделно завършените неща, отделно наброските и отделно копията. Попитах със скрито опасение: защо изведнъж такъв ред? Отговори ми с бледа усмивка: така ще знаеш всяко нещо къде е... И ето че сега я виждам през хотелския прозорец, да седи на брега на морето точно преди да влезе във водата. Чака ме. Цялата в очакване, тя се ослушва за нещо, както преди, когато, като младо момиче, се ослушва за шума на гората край лятната ни вила. Виждам гърба й, тънкия й профил. Не се движи, чака, мисли... или може би вижда "други светове"...!

Когато Бела умря, на втори септември 1944 година в шест вечерта, навън беше ужасна буря, дъждът не спираше да се лее. В очите ми потъмня" (Марк Шагал).

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.