Следва

Bridal Fall 2019 - Oscar de la Renta

Кой кой е в модата днес: 10 супер обещаващи млади бранда, от които 1 български

От ежедневни джинси и рокли до супер сложно скроени вечерни дрехи...

All fashion преди 5 години

Те са млади, неизвестни почти, но будят интереса на всяко професионално или дилетантски любопитно модно око. Просто защото са по-добри от останалите добри, като този път говорим за много млади, прохождащи имена в индустрията. Представяме ви 10 нови, силно ентусиазирани фешън бранда, вероятно напълно неизвестни за повечето от вас, но със сигурност на път към голяма модна слава.

Marine Serre
Преди малко повече от година победител в конкурса за млади дизайнери - LVMH Prize стана 25-годишната Марин Сер — дипломант на брюкселската академия Ла Камбре, на работа в Balenciaga. За собствения си бранд Марин избира нестандартна, и оттук - извънредно сложна модна плоскост — modest fashion, дрехи, които биха носили, например, вярващите мюсюлманки. При това изобщо не можем да наречем модата й традиционна. Гледаме кампанията на есенно-зимната й колекция и виждаме как Марин, по начин, разбираем само за самата нея, съчетава неоновите оттенъци на техно-принцесите с пластмасови плащове и милитъри-жакети, но всички те са във висша степен целомъдрени. Марката Marine Serre произвежда и "зелена" линия с дрехи от преработени материали: в някои ансамбли от есенно-зимната колекция на дизайнера, например, са използвани материали от стари фитнес топки.



Batsheva

През февруари 2016 година бившата юристка Батшева Хей решава да реставрира любимото си винтидж палто от Laura Ashley. Просто да ремонтира дрехата не става, затова се налага да я ушие наново. Специалистката, към която се обръща Хей, й казва, че само една от рисунките ще струва 250 долара. Батшева решава да разшие няколко рокли от различни винтидж платове, които купува лично от eBay. Така се ражда собствената й марка Batsheva, която деликатно и майсторски смесва стиловете на обличане и живот на амиши и хасиди, и фрагменти от Викторианската епоха: две години по-късно брандът е финалист на конкурса за млади дизайнери на CFDA и Vogue, а през септември дебютира и на Седмицата на модата в Ню Йорк.


Ellery
Това е най-известното име в този списък - Ellery е бранд на австралийката Ким Елъри, и съществува от 10 години. Време, в което марката събира куп верни поклонници, благодарение на факта, че се продава на ключови места - Dover Street Market, Selfridges, Galeries Lafayette и при най-важните он-лайн търговци. Работата на Елъри се разпознава много ясно по винаги строгите силуети, необичайни фактури и кройки с "не-на-място" детайли.




By Far

By Far — брандът, вече доста разпознаваем, е силен в изящния дизайн на обувки и чанти, напомнящи комбинация между Jacquemus, Balenciaga и Cеline от времето на Фийби Файло. Марката е наша, родна, рожба на три момичета от България — близначките Валентина Безуханова и Сабина Гьошева, и приятелката им Деница Бумбарова, и се ражда през 2016 г. По-малко от година по-късно минималистичните им сандали и ретро чанти вече се продават в Net-a-Porter и Moda Operandi, а после ги поемат и стрийт-стайл величията, носят ги и Кендал Дженър и Бела Хадид.




Jeanerica

Създателите на шведската деним марка Jeanerica - Лена Патриксон и Йонас Класон се засичат преди много години в H&M, след което тя прави своя ПР-агенция, а той твори идеалните джинси на Acne. След период, в който преминават през различни модни стартъпи, преди две години старите приятели се обединяват и създават компанията си за фешън деним облекла Jeanerica. В колекциите им преобладават любими класики - прави кройки, минимализъм в детайлите и органичен памук. Твърдят, че джинсите на марката стоят не по-зле от тези на Acne, но са приятно по-поносими като цена - около 150 евро за чифт (срещу 250 за традиционно силните в бранша Acne, също шведи).




Envelope1976

Envelope е името на блога на норвежката блогърка Селин Агард, в който тя надлежно отразява Седмиците на модата, прави ревюта на козметика и прочие по списъка. В един момент Селин решава да разшири модното си влияние и в момента е на прага да пусне в продажба дрехи от собствената си модна марка - Envelope1976. Стартът предстои през ноември, но първите комплекти - рокли-роби и пуловери с едра плетка, могат да бъдат видени и сега.



Rotate by Birger Christensen

Тази година Скандинавие-то планира да блесне с още един моден бранд - Rotate by Birger, дело на дизайнерката Биргер Кристенсен и стилистките Жанет Мадсен и Тора Валдимарс. Сред най-разпознаваемите неща на датския бранд са блузите и мини-роклите с огромни и пищни ръкави, които вече се разходиха по улиците по време на току що приключилите европейски Модни седмици. От ноември колекциите на марката ще се продават и в Net-a-Porter.


Peter Do
Питър Ду е бивш кадър в екипа на Фийби Файло в Celine и екс-дизайнер в Derek Lam. Собствената му марка е на по-малко от година, но, предвид перфектния минимализъм при направата на деконструирани рокли, поли, сака и палта в духа на белгийското дизайнерско творчество, определено ще се наложи да следим какво излиза под името на бранда.


Vatnique
Vatnique — петербургският бранд с иронично име се появява преди година и шие само ватенки без полова отправка. Просто дрехите им стоят еднакво добре и на мъже, и на жени. За производството им се използват складови материали и екологичния изолатор Isosoft, чиято дебелина се променя в зависимост от сезона.

Zina de Plagny
Принтираните платове са бестселър тази есен, както стана ясно още по време на Седмиците на модата през пролетта, когато се показват есенните колекции. Демонстрираха ни го Versace и Gucci, между останалите. С днешна дата покупката на копринен шал с готин принт изглежда още по-привлекателна. Особено като погледнем фантастично милите шалове на младия френски бранд Zina de Plagny. При тях има всичко: и едри ретро-точки, и пъстри цветни рисунки. Звучното руско име в името на бранда не е случайно: парижанката Zina, както казва описанието на сайта на марката, "се наслаждава на космополитния си живот в компанията на представители на руската диаспора".

More All fashion