Следва

ART ACT: M Night Shyamalan и Защо правим, което правим?

Изложба събира 30 от най-успешните примери от българския дизайн за последната година

Изложбата “Преглед на българския дизайн 2018” в рамките на Фестивала за дизайн МЕЛБА ще събере за пръв път на едно място 30 примери от българския продуктов дизайн и керамика, мода и текстил, графичен дизайн, илюстрация, бижута и социален дизайн...

Events преди 5 години

Участниците и произведенията в “Преглед на българския дизайн” са селектирани от Студио Комплект, които се занимават с темата от над 10 години. Изложбата е поглед над случилото се в дизайна у нас в последната година. Сред имената е младата дизайнерка Елица Бонева, която в момента участва във фестивала Dutch Design Week.

Изложбата ще бъде открита официално на 8 ноември в УниКредит Студио и ще остане за свободно разглеждане от българската публика до 30 ноември. В рамките на изложба-та посетителите ще могат да номинират любимия си дизайн за годината. Партньор на “Преглед на българския дизайн 2018” е УниКредит Булбанк.

“Преглед на българския дизайн 2018” обръща внимание на оригиналните и вълнуващи продукти, концепции и дизайнери в България днес и събира примери от последната го-дина”, казват от Студио Комплект. “Изложбата ще покаже приложение на новоразработе-ни материали и функционалности, иновативни начини за комуникация и предаване на послания, дизайн за всички възрасти и за специални общности.”

В категорията Продуктов дизайн и керамика са селектирани произведения на Констан-тин Ачков, Ина Дамянова, Furthermore, tochka&tochka и Елица Бонева. Примерите са обединени от общия знаменател на иновативния подход и отчетлив отзвук в интериорно-то пространство.

Категорията Социален дизайн подчертава способността на дизайна да работи за обла-городяването на средата и провокация за размисъл относно валидността на общоприе-тите норми. Силни примери, представени в изложбата, са Новото площадно пространст-во - Крайбрежна алея във Варна, Демократос, кампанията Паметни жени, Пешеходна система за ориентация на туристите в град София и Скритите букви.

В областта на графичния дизайн са селектирани проекти, които показват неговото ши-роко приложение в печат, онлайн, реклама, култура, бизнес, производство и др. Катего-рията е с участието на студиото Four +, Красен Кръстев, Next DC, Студио Пункт, Габрие-ла Стайкова.

Илюстрация е област от дизайна, която търпи бурно развитие през последните години в България, тъй като дава голямо свобода на изразяване и възможност за активно популя-ризиране на самите произведения и техните автори у нас и извън страната. В “Преглед на българския дизайн 2018” тя е представена от Borislava Willnevermadeit, Ти-ре, Люба Халева, Костадин Кокаланов, Розалина Буркова.

Нева Балникова, Велислава Божинова, Цеца Георгиева, проекта Сфера, Евгения Цанко-ва ще представят направени от тях бижута, като обединяващо е разглеждането им като форма на визуални творчески експерименти.

В “Преглед на българския дизайн 2018” категорията Мода и текстил е представена от Стефан Карчев, Мила Чорбаджиева за Шевица, Chopova Lowena, Софтър Уайлд и Стам-па.

В рамките на Фестивала МЕЛБА ще се проведе и еднодневен Международен симпозиум с лекции на седем големи европейски имена в продуктовия, дигиталния и графичния ди-зайн, илюстрацията, медиите, модата и визуалната комуникация. На 10 ноември от 10:00 до 18:00 часа, в мястото за дизайн, култура и иновации Генератор, българската публика ще срещне за пръв път имена като Пени Мартин - основателката и главна редакторка на световноизвестното лайфстайл списание The Gentlewoman, чешкия бранд за ръчни про-изведения от стъкло и носител на Czech Grand Design - DECHEM, и лабораторията за прототипиране на идеи за устойчив бъдещ начин на живот SPACE 10. Симпозиумът е единствената платена част на фестивала и билети могат да се закупят оттук.

Фестивалът МЕЛБА е част от Инициативите за дизайн МЕЛБА и е са продължение на лансирания в края на 2017г. от Студио Комплект в партньорство с NEXT-DC и Столична Програма Култура “Динамичен архив за български дизайн МЕЛБА | melba.bg.

melba.bg/festival/


Международен Симпозиум
10 ноември 2018 | събота
Генератор, бул. Черни връх 47

Изложба Преглед на българския дизайн 2018
9 октомври - 30 ноември 2018 г.
Официално откриване - 8 ноември, 18:30 часа
УниКредит Студио - София, пл. Света Неделя 7

More from View Sofia

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.