Следва

Творческият екип на VIASAT WORLD взима три награди EYES AND EARS в Мюнхен

ART ACT: M Night Shyamalan и Защо правим, което правим?

Защо правим това, което правим, се пита човекът с огромното шесто чувство в режисурата

People of art преди 5 години

Маной Нелийату Шаямалан, по-известен като M Night Shyamalan, е американски режисьор и сценарист, роден на 6.8.1970 г., в Махе, Пудудерри, Индия. Неговите родители, Нелият С Шямалан и Джайалакшми, са лекари, които имигрират в САЩ, когато той е едва на шест седмици, където израства в заможно предградие в Пенсилвания, Филаделфия.

Още от дете Шаямалан мечтае да стане режисьор. На 10-годишна възраст получава най-страхотния подарък в живота си, който и го предопределя – камера, с която до 15-ата си година заснема близо 50 късометражни филма. Отгледан като хиндуист, посещава католическо частно училище и епископската академия в Филаделфия. Родителите му искат да следва медицина, но той успява да ги убеди в огромната си страст, а негов вдъхновител е Стивън Спилбърг, чиито филми колекционира.



През 1988 г. получава стипендията за заслуги в университета в Ню Йорк и продължава да учи в училището по изкуствата Tisch, което завършва през 1992 г. и приема псевдонима Найт (Нощ). Не след дълго, през 1999 г., става известен с психологическия филм "The Sixth Sense", с участието на Брус Уилис и Тони Колет, за който печели номинация на Оскар за "Най-добър режисьор" през 2000 год. (филмът е номиниран в още 5 категории). Други негови забележителни филми са "Молитва с гняв", "Широко събуждане", "Знаци" и "Селото". Сред аспектите на неговото творчество са предпочитанията му да намери вдъхновение за филмите си в града, в който е израснал - Пенсилвания.

Шаямалан е женен от 1993 г. за Бхавна Васуни, с която се среща, докато учи в Нюйоркския университет. Имат три дъщери и живеят в имение в покрайнините на Пенсилвания. През 2001 г. двамата създават фондацията Night Shyamalan, чийто изпълнителен директор в момента е съпругата му.


Един ден Найт се натъква на древна индийска притча, която гласи: човек попитал мъдреца Рамана Махарши „Как трябва да се отнасяме към другите?“. Мъдрецът отвърнал: „Няма други!“. И „срещата“ с двете изречения го подтиква да осъзнае, че те описват философията, която е в центъра на въпроса „Защо правим това, което правим?“.

Тъй като пътуваме по света и срещаме хора от различни култури, системи на вяра и житейски условия, ние все повече се впечатляваме не от нашите различия, а от това, което е обичайното сред всички нас – споделеното ни човечество. Няма разлика между хората по света – и богати, и бедни. Можем да открием, че всички искаме едни и същи основни неща, на които се надяваме в живота - безопасност за семейството, храна за децата ни, близки контакти помежду ни и надеждата те да процъфтяват“, казва режисьорът за основата, на която стъпва семейната фондация.

Друга философия, която изразява мотивацията им, идва от мощен термин, произхождащ от Южна Африка Ubuntu. Има няколко интерпретации на това понятие, но най-широко се тълкува като "Аз съм това, което съм, заради това, кои сме ние всички". „Убунту е признание, че нашето човечество е обвързано един с друг. Когато един човек е унижен, снижен, засрамен, аз също съм унижен, снижен, засрамен, тъй като ние като цяло сме унижени, снижени, засрамени. Няма други!“, казва Найт. И допълва: „НИЕ НЕ СЕ СТРЕМИМ ДА ОСИГУРИМ БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ, А ПО-СКОРО ДА ДАДЕМ ВЪЗМОЖНОСТ НА ХОРАТА И ОБЩНОСТИТЕ ДА ПОСРЕЩНАТ СВОЯ ПОТЕНЦИАЛ И ДА РЕАЛИЗИРАТ МЕЧТИТЕ СИ. ОСНОВНАТА НИ ЦЕЛ Е ДА ПРЕМАХНЕМ БАРИЕРИТЕ, СЪЗДАДЕНИ ОТ НЕСПРАВЕДЛИВОСТТА И ПОТИСНИЧЕСТВОТО, ТАКА ЧЕ ЧОВЕЦИТЕ ДА МОГАТ ДА ПРОСПЕРИРАТ“.



Защо в крайна сметка тези хора правят това? Защото вярват в действието. Вярват, че ако видят несправедливост и са безучастни, тяхното (нашето) бездействие става мълчаливо одобрение на безчестието. Създават фондацията, защото вярват, че отговорността да се съдейства за повишаване на нормалните условия на живот за всяко човешко същество, е тяхна, наша, обща. Защото са убедени, че всеки има значение. Защото няма други.

Още за брилянтността и режисьорските умения на Шаямалан, вижте тук.

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра