Следва

Celebrate Life

BIG SEE - Иван Асен 22 с отличие за "носимо изкуство" от Любляна

BIG SEE – големият дизайнерски потенциал на югоизточноевропейския регион...

All fashion преди 5 години

Колко си мечтаем за истински дизайнерски форум! Създаден от професионалисти, със съвременна визуална идентичност, представящ истински активните, прогресивни и мислещи за света около себе си дизайнери.

Е, нашите словенски колеги вече са го постигнали! Създаденият в Любляна Zavod BIG, Център за креативна икономика на Югоизточна Еропа, вече 16 години подред провежда изложението „Month of Design“, фестивал със сериозна програма и мисия, показващ най-добрите, устойчиви и смислени произведения в областта на продуктовия и интериорния дизайн и архитектурата. Тазгодишното му издание (16.10.-23.11.2018) пък е специално: единствено по рода си, то провежда платформата BIG SEE, която вече обхваща не само Словения, но и 18те страни от Югоизточна Европа: Албания, Австрия, България, Босна и Херцеговина, Кипър, Чехия, Гърция, Хърватска, Италия, Унгария, Косово, Македония, Молдова, Черна гора, Румъния, Словакия, Словения и Сърбия. Куратори за всяка една дизайнерска дисциплина правят селекция и канят най-добрите за представяне с техен продукт в съответните „павилиони” на всяка страна. Изградени като архитектурни единици-кубове от дърво и стъкло, те съдържат избраните продукти: дизайнерска дреха, модна фотография, илюстрация, мебел или интериорен / функционален предмет с уникален дизайн.

България е представена от едни от най-добрите ни архитекти и студиа за интериорен и продуктов дизайн: DA Architects, E house architects, Almost, SOV, DontDIY и др.

Другата специална част тази година са BIG SEE FASHION DESIGN AWARDS. Освен отличените за представяне в павилионите дизайнери, се присъждат специални награди в категориите The IT factor of a country (духът на една страна, 4те Е - екзотика, еклектика, ексцентричност, емоция), Wearable art / Timeless (зашеметяващи модни конструкции, концептуално облекло, интелигентно разработени цветове / модели / десени, Step forward (използване на нови съвременни технологии и материали / бавна мода - създаване на висококачествени дълготрайни облекла / екологична / етична / устойчива и създадена в хуманни условия на труд мода, и Inspirational – visionary: тази награда Zavod BIG връчва на личности – визионерски лидери, които обогатяват и вдъхновяват творческия свят, имат визията как да придвижат нещата напред, изследват границите на дизайна и спомагат за насърчаване на творческата среда в региона на Югоизточна Европа. Тяхната дейност дава значителен принос към ролята на дизайна в региона и благодарение на техните усилия дизайнът в Югоизточна Европа е поставен на картата на най-големите постижения в дизайна. Хора, които възпламеняват другите със своята страст и ги насочват в правилната посока, мотивирайки ги да извлекат най-доброто от себе си.

Кураторът за моден дизайн Мета Мегушар Бизян прави задълбочено проучване на региона. Радваме се да обявим, че се спира на „ИВАН АСЕН 22", селектирайки работа от концептуалната изложба „1,5 км..." на платформата за представяне в българския павилион, а авторът й, дизайнерът от екипа на "ИВАН АСЕН 22" Георги Флоров, е отличен с BIG SEE FASHION DESIGN AWARD 2018-Wearable Art.Нели Миева пък, артистичен директор на дизайнерската платформа „ИВАН АСЕН 22” и куратор на концептуалните модни изложби, грабва BIG SEE INPIRATIONAL-VISIONARY AWARD 2018 за обединяването й на творческите сили на цяла група дизайнери и развиване на концептуалната посока в модата в югоизточноевропейския район. Така, тя се нарежда до други две големи имена и личности-визионерни лидери: иконичната Даян Перне, която фокусира вниманието на света върху югоизточноевропейския дизайн от години, и професор Изет Цури, който, след бляскава кариера в Париж в сътрудничество с големите имена в модата като Азедин Алая и Жан-Пол Готие, създава частен Международен Моден институт в Косово и Скопие.

С тази своя инициатива и проведените лекции, дискусии и презентации на вълнуващите ни днес теми като устойчивост, зелена икономика и др. с участието на лектори-преподаватели по дизайн от национални и международни висши учебни заведения по дизайн, Zavod BIG постига целта си: Интердисциплинарното свързване на икономиката, образователните институции и творческите индустрии, както и популяризирането на резултатите от техните дейности и сътрудничество. По този начин не само индустрията, но и обществото като цяло да могат да бъдат истински конкурентоспособни. Zavod BIG насърчава иновативни практики, управленски знания и бизнес процеси, следващи глобални предизвикателства в областта на циркулярната икономика, устойчивото развитие, зелената енергия, природните ресурси, транспорта, разширяващите се градове и спомага на най-добрите да бъдат представени на най-подходящата за това платформа.

More All fashion

Аксесоарен флирт: тези 9 модела

All fashion преди 2 дни

И нека сезонът на слънчевите очила, освен да започне, да приеме точно определени форми и окраски: сърца, цветя, животински щампи. Най-добрите модели на Лято 24 следват, като гарантираме, че ще издигнат на друго ниво всяка визия, дори и най-семплата.