Следва

Trend report: Кафето без захар, уискито без лед

Как "farm girl" от Швеция се превърна в един от най-ЖЕЛАНИТЕ модели за сезона?

Запомнете това име...

All fashion преди 5 години

Ако сте били достатъчно наблюдателни по време на едномесечното ни модно рандеву Ню Йорк-Лондон-Милано-Париж, със сигурност не сте пропуснали да забележите възхода на Сара Ейруд. 22-годишната новобранка бе сред първите избрани за най-значимите дефилета за сезона - Calvin Klein, Prada, Valentino и Dior и разходи моделите им рамо до рамо с някои от най-опитните и желани имена в индустрията.


Подобно на много тепърва изгряващи модели, преди да бъде открита Ейруд живее далеч от бляскавата суматоха в света на висшата мода. "Никога в живота си не бях ходила на високи обувки", споделя Ейруд, която заменя манежа и ролята си на професионален конен състезател за модния подиум и кутюр. "Никога не съм била "момичешко" момиче". Бях се потопила изцяло в света на ездата, но след като го обмислях дълго време, реших, че все пак е редно да дам шанс на моделската си кариера."

Сара прекарва тийнейджърските си години заобиколена от животни във фермата на родителите си в Сала (Швеция), живописен регион в скандинавската страна. "Израснах в конюшните - в един момент имахме 10 коне по едно и също време. Имахме кучета, котки, кокошки, пуйки, кози - дори зайци! Така че да, аз съм си фермерско момиче." Горда със своите "фермерски" корени и видимо разгорещена по темата за правата на животните, Ейруд все още отделя време за хобито си в свободното време. "Откакто бях на три прекарвам по-голямата част от времето си в конюшната. Дали бях контузена, или не, нямаше значение - там беше мястото, на което да ме откриете. При такова детство, каквото аз имах, е невъзможно да не се възпита любов и истинска загриженост към животните."


Когато агентът й в Mikas, Стокхолм, я пита дали е готова да заеме отредената си роля на модния подиум по време на пролетните ревюта, Сара все още не е напълно убедена, че е способна да се отдели от родното гнездо, но признава, че романтична раздяла повлиява доста на избора й. "Не мисля, че ако тази раздяла, колкото и травматична да беше, не се беше състояла, щях да замина. Просто имах нужда от промяна, от отдалечаване - знаете как е. Подписах договор с Next (Model Management), заминах за Ню Йорк и спрях да гледам назад."

Сезонът, последвал след този избор, е изпълнен съз запомнящи се преживявания - откриване на Dries Van Noten, бекстейдж шушукане с ангелите на Victoria’s Secret в Милано. А най-вълнуващото от всичко? Изучаването на четирите модни столици. "Срещаш се с толкова много и различни интересни хора; посещаваш места, на които никога не си си и помислял, че ще отидеш", казва Сара, "Смятам се за истинска късметлийка и съм толкова благодарна за всичко случващо се - че имам възможността да изпитам всички тези емоции."

Въпреки зашеметяващия успех, Ейруд не витае в облаците: "Преди дядо ми да си отиде, ми каза "Сара, дръж се здраво стъпила на земята - в противен случай някой ще стъпи върху теб." Тези негови думи винаги звучат като рефрен в съзнанието ми."

Бляскав старт и още по-бляскаво продължение на кариерата очаква Сара Ейруд и не само защото момичето е зверски талантливо, а и заради земното й отношение към индустрията и благото светоусещане, което 22-годишната Сара демонстрира съвсем непринудено.

More All fashion